какво е болест на Рейно
Време за четене: ... минути
4.5
(2)

Продължавайте да четете, ако търсите отговор на въпроса: „Какво е болест на Рейно?“. В редовете по-долу ще разбере всичко за неприятното оплакване.

Ето какво е болест на Рейно

Болест на Рейно е популярното наименование на синдром на Рейно. Това е автоимунно, предавано по наследство заболяване, което засяга около 5% от хората по света. Разглежда се като временна реакция на организма към студа и стреса. Развива се вследствие нарушения в процесите на оросяване на крайниците. Тези нарушения водят до спазми на кръвоносните съдове и намален приток на кръв. В резултат крайниците, включително ушите и носа, изстиват бързо.

След като разкрихме какво е болест на Рейно, да видим какво води до появата му

Основните фактори, които провокират изявите на синдром на Рейно, са:

  • продължителен престой в студено или влажно помещение
  • натрупване на физическо и емоционално напрежение
  • менопауза

След отговор на въпросите какво е болест на Рейно и какво го провокира следва да разкрием какви са симптомите

Към основните симптоми спадат:

  • мравучкане по крайниците
  • изтръпване на пръстите на ръцете и краката
  • често изстиване на краката, ръцете, ушите и носа и намаляване на чувствителността им
  • изсветляване на кожата на крайниците
  • трудно зарастване дори на леки наранявания по крайниците

Симптомите преминават през процес на постепенно обостряне.

А как се диагностицира болест на Рейно?

За диагностициране на болест на Рейно се ползва тест. При него се измерва времето на реакция на организма към излагане на ниска температура и времето на възстановяване на оросяването на пръстите. За целта към пръстите на ръцете се прикрепя термометър, който отчита температурата им, след потапянето им в студена вода. Термометърът показва колко бързо се възстановява нормалната температура на пръстите след изваждането им от водата. При болест на Рейно времето, необходимо за възстановяване на нормалната температура, е много продължително.

Всъщност при страдащите от болест на Рейно студените ръце и крака са налице почти постоянно, защото са резултат от действието на 2 допълнителни провокиращи фактора:

Това изисква предприемане на няколко специфични мерки за подобряване на кръвообращението.

Какви са мерките за справяне с болест на Рейно?

От голямо значение за засегнатите е поддържането на периферните зони на тялото, най-вече ушите и пръстите на ръцете и краката, топли. Също толкова важно е успешното справяне със стреса чрез прилагане на техники за релаксация.

Най-важното за справяне с болестта на Рейно обаче е полагането на достатъчно грижи за укрепване на кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението и стимулиране процесите на оросяване на крайниците. В тази насока може да се разчита на приема на Ентан / Entan®. Благодарение на рационалната биофлавоноидна комбинация в състава си този съдов протектор стимулира кръвотока и повлиява благоприятно кръвооросяването в периферните части на тялото. Приеман редовно по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене, Ентан помага за овладяване на болестта на Рейно. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: