Синдром на Рейно

Синдром на Рейно е наследствено и автоимунно. Засяга около 5% от хората. Проявява се предимно при деца и младежи до 20-годишна възраст. Разглежда се като временна реакция на организма към студа и стреса.

Синдром на Рейно се развива вследствие на нарушения в процесите на оросяване на крайниците. Това води до спазми на кръвоносните съдове и намален приток на кръв към периферните зони на тялото. В резултат на това крайниците, включително ушите и носа, изстиват бързо.

Някои от причините за заболяването са продължителен престой в студено или влажно помещение, натрупване на физическо и емоционално напрежение, менопауза (климактериум) и др.

Някои от често срещаните симптоми са студени ръце, студени крака, често изстиване на ушите и носа, мравучкане по крайниците, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, изсветляване на кожата на крайниците с неестествено бледа кожа на пръстите, трудно зарастване на дори леки наранявания и др.

студени крайници през зимата

Студени крайници през зимата – причини и сигурно решение

Някои хора са измъчвани от непрестанно усещане за студени крайници през зимата. В редовете по-долу ще видим кои са потенциалните фактори, благоприятстващи появата на проблема,...

11
x
До 26% намаление на ЕНТАН