видове световъртеж

Видове световъртеж – ето какви познаваме (част 2)

0
(0)

В първата част на статията обърнахме внимание на два от основните видове световъртеж – доброкачествено пароксизмално позиционно вертиго и остър вестибуларен неврит (възпаление на вътрешното ухо). Във втората част ще се спрем на още четири вида световъртеж. Но това не е всичко. Ще посочим на засегнатите ефективно природно средство, което помага да се справят успешно с проблема.

Кои са останалите видове световъртеж?

Мениерова болест

Това е рядко заболяване. Дължи се на наличие на ендолимфа в лабиринта на вътрешното ухо, където са разположени рецепторните клетки на вестибуларния апарат и слуховата сетивност. Засегнати са хора от всяка възраст. Предполага се, че страдащите са с генетична предразположеност. Учените са установили, че честотата на болестта нараства след 40-годишна възраст.

Мениеровата болест се характеризира с епизодично виене на свят, което продължава от половин до няколко часа (2-4), гадене, повръщане, намаляване на слуха. В повечето случаи (над 50%) са засегнати двете уши, по-рядко едното.

Световъртеж вследствие на мигрена

Мигрена е хронично заболяване, което се характеризира с едностранни пристъпи на пулсиращо главоболие. Често режещата болка в главата е придружена от повръщане, фонофобия (непоносимост към шум) и фотофобия (непоносимост към светлина). Понякога мигрената може да бъде съпроводена и от виене на свят.

Пресинкоп

Пресинкопът се свързва със световъртеж и замаяност, които може да се появят непосредствено преди неочаквана, временна загуба на съзнание. Като възможни причини за появата му се посочват:

  • употреба на някои медикаменти
  • кардиомиопатия (заболяване, засягащо мускулатурата на сърцето)
  • стеснения на аортната клапа
  • рязко понижаване на кръвното налягане

Световъртеж, съпроводен от усещане за „плаване“ или „тежка глава“

Обикновено състоянието се дължи на прием на медикаменти, понижаващи кръвното налягане, а така също на психични разстройства (паника и тревожност) и заболявания на вътрешното ухо.

Как засегнатите да се справят с основните видове световъртеж?

Водещи специалисти по отоневрология у нас са категорични, че едни от най-ефективните начини за облекчаване на изброените видове световъртеж са подобряването на кръвообращението и укрепването на съдовата стена. Резултатите от редица изследвания доказват, че тези търсени ефекти притежават активните съставки – проантоцианидин и Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) – на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®.

Проантоцианидинът намалява възпалението и укрепва съдовата стена, а флавон гликозидите и терпин лактоните в Гинко билоба подобряват ендотелната функция, кръвоснабдяването и реологията (течливостта на кръвта). Установено е, че само един месец след приема на Ентан състоянието на страдащите от световъртеж осезаемо се подобрява.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно след хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% природния произход на съставките.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
14
x
Най-добрата статия за разширени вени!