световъртеж при пътуване
Време за четене: ... минути
5
(1)

Всеки трети човек в света страда от световъртеж при пътуване. Макар състоянието да не излага на опасност живота на засегнатия, то е изключително неприятно. Не пропускайте настоящата статия, за да разберете на какво се дължи то и как да се предотврати по напълно естествен начин.

Каква е причината за поява на световъртеж при пътуване?

Нашият мозък получава данни за положението на тялото в пространството от различни органи и системи. Основните му „информатори“ са очите, вестибуларният апарат, мускулите, ставите и сухожилията. В случаите, когато попаднем в необичайни условия, както по време на пътуване, те започват да подават разнопосочни сигнали. Докато стоим неподвижно в превозното средство, очите сигнализират, че се движим. Рецепторите на вестибуларния апарат, мускулите, ставите и сухожилията обаче регистрират състояние на покой. В резултат сивото ни вещество се обърква и среща трудности с обработването на сетивната информация. Пряка последица от тази извънредна „грешка в системата“ е появата на световъртеж при пътуване. Често илюзорното чувство за движение на тялото или предметите в пространството е съпроводено от усещане за дискомфорт, избиване на студена пот, пребледняване на лицето, гадене и повръщане.

Как да се предотврати световъртеж по време на пътуване?

Избор на правилно място в превозното средство

За да намалим осезаемо риска от отключване на световъртеж при пътуване, трябва да се настаним в превозното средство на място, където движението е възможно най-малко. В автобус е удачно да заемем някоя от предните седалки, в кораб – тези в средните кабини или на палубата, а в самолет – близо до крилете.

Заемане на подходяща поза

Препоръчително е, докато пътуваме, да държим гърба си изправен и да гледаме право напред. Колкото и дивна гледка да се разкрива през прозореца, не бива да се оставяме да ни съблазни, тъй като можем да попаднем в плен на световъртежа.

Избягване на четенето или взирането в телефона

Книгите и мобилните устройства лесно могат да се превърнат от приятели в наши врагове по време на път. Причината е, че взирайки се в страниците на книжното тяло или екрана на телефона, погледът ни е фокусиран в една точка. Очите подават сигнал на мозъка, че сме в покой, докато в действителност ние се движим. Това несъответствие може да предизвика световъртеж при пътуване.

Прием на биофлавоноиди

Проблемът със световъртежа по време на пътуване успешно може да бъде предотвратен и преодолян с помощта на природата. В лицето на мощните флавоноиди разполагаме с верен съюзник срещу виенето на свят. Тайната им за преодоляване на неразположението се крие в благоприятно въздействие, което оказват върху периферното кръвообращение и всички кръвоносни съдове. В най-чист вид и оптимално количество можем да ги открием в универсалния съдов протектор Ентан / Entan®. Всяка негова растителна капсула доставя на организма флавоноидни съединения (флавон гликозиди и терпин лактони), извлечени от листата на Гинко билоба, и проантоцианидин, антиоксидант, производен на флавоноидите. В резултат от мощното допълващо действие на активните съставки Ентан оказва положителен ефект върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове) и благоприятства кръвоснабдяването на вестибуларния апарат и мозъка. При редовен и продължителен прием пристъпите на световъртеж се разреждат и постепенно отшумяват.

Ентан се приема до 3 капсули на ден, след хранене и е напълно безвреден. Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Подходящ е за вегетарианци и вегани.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: