Какво да правим при световъртеж
Време за четене: ... минути
5
(8)

Съществуват редица успешни практики, които помагат за овладяване на неприятното чувство за замайване. В следващите редове споделяме какво да правим при световъртеж (вертиго) у дома, за да облекчим усещането за слабост, нестабилност и замаяност.

При световъртеж е препоръчително да спазвате подходящ хранителен режим

Храненето при вертиго трябва да бъде адаптирано спрямо индивидуалните нужди на пациента, но има няколко общи препоръки, които могат да се отразят благоприятно.

  • Избягвайте солта
  • Ограничете приема на кофеин
  • Изключете от менюто храните с мононатриев глутамат
  • Приемайте достатъчно течности

Препоръчително е приемът на сол да се ограничи до 3 грама на ден. За целта не пресолявайте ястията и внимавайте с консумацията на продукти със скрито съдържание на сол. Примери за такива са преработените продукти, консервите, сиренето, макаронените изделия.

Кофеинът е алкалоид, който превъзбужда нервната система. Това може да доведе до появата на световъртеж, сърцебиене, интензивно потене. За хората с вертиго е препоръчително да избягват още някои видове чай, енергийни напитки и шоколад – продукти, които също могат да предизвикат замайване.

Доказано е, че приеман в големи дози мононатриевият глутамат предизвиква главоболие, асматични пристъпи и световъртеж. Тази съставка се използва в съвременната кулинария за подсилване на вкуса и често се съдържа в преработени меса, полуфабрикати, чипсове, готови сосове и бульони.

Обезводняването е сред основните отключващи фактори за световъртеж. Недостатъчният прием на течности принуждава организма да черпи вода от кръвта, което води до намаляване на нейния обем и влошено оросяване на мозъка. Дехидратацията се отразява негативно на вестибуларния апарат. В резултат настъпват нарушения в равновесието и пространствената ориентация. Хората със световъртеж е препоръчително да приемат 2,5-3 литра течности дневно.

Какво да правим при световъртеж? – приложете техники за справяне със стреса

Осъзнаването на причините, които провокират нервно напрежение и свеждането до минимум на стресовите ситуации може да намали пристъпите и тежестта на симптомите при световъртеж. За да се справите с проблема, отделете достатъчно време за почивка в ежедневието. При пристъп на замайване не правете резки движения, тъй като те могат да влошат състоянието. Избягвайте да се излагате на ярки светлини, излъчвани от осветителните тела или екрана на дигиталните устройства.

Практикуването на упражнения за релаксация е друг метод, който помага при световъртеж. Йогата е вид физическа и духовна практика, като има данни, че редовното изпълняване на упражненията облекчава мускулните спазми във врата.

Приемът на изцяло природен продукт има доказан ефект за справяне със световъртеж

Ентан / Entan® се препоръчва като средство на първи избор при възрастни със световъртеж. Благодарение на широкоспектърното си действие този природен продукт си е спечелил прозвището „универсален съдов протектор“. Неговите активни съставки са стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин. Те така се допълват и взаимодействат, че подобряват оросяването на мозъка и периферното кръвообращение – ключови фактори за справяне със световъртежа. Научно изследване доказва, че продуктът повлиява положително епизодите на световъртеж още на втория месец от началото на приема. За оптимален ефект е препоръчителен по-продължителен прием по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Продуктът има отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 8

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: