флебит
Време за четене: ... минути
3.8
(8)

Като флебит се означава възпалението на венозната стена. Възможно е флебит да се развие както в повърхностни периферни вени, така и в по-дълбоко разположените венозни съдове. В зависимост от тази особеност се различават 2 основни форми – повърхностен флебит и флебит на дълбоките вени. Най-често флебит поразява вените на крайниците и най-вече на краката.

Основните причини за флебит са 4:

  • увреждане на венозната стена, например след физическа травма
  • нарушен кръвоток през вената
  • продължително залежаване
  • проблеми с кръвосъсирването. Когато възпалението на венозната стена е провокирано от нарушено кръвосъсирване и формиране на тромб, състоянието се означава като тромбофлебит

Флебит – симптоми

Възпалението на венозните стени може да не провокиран никакви отчетливи симптоми до определен момент. Така хората с лека и умерена форма на флебит рядко имат сериозни оплаквания.

С напредване на състоянието обаче се появяват симптоми с различна тежест, в зависимост от това дали флебитът е засегнал повърхностни или дълбоки вени. Симптоматиката варира от:

  • зачервяване, сърбеж, парене и повишена локална температура по протежението на вените при повърхностен флебит
  • до болки, скованост и сериозен оток при флебит на дълбоките вени

Диагнозата флебит се постава на база основно на тази симптоматика, но само след специализиран преглед при специалист.

Флебит – лечение и профилактика

Лечението при флебит зависи основно от типа на заболяването, от общото състояние на съдовата система и от евентуалните придружаващи съдови проблеми.

Ако се диагностицира навреме и не е довело до формиране на тромби или други по-сериозни увреждания, възпалението на венозните стени се овладява успешно с нехирургични (консервативни) методи на лечение.

Успешна и комплексна грижа за възстановяване на венозната система предлага комбинираният природен продукт Ентан / Entan®. Той действа като универсален съдов протектор, като намалява възпалението, заздравява колагена в съдовите стени и повишава течливостта на кръвта. С приема на Ентан се постига траен ефект при превенция и допълващо лечение на флебит и други съдови заболявания като разширени вени, артериална недостатъчност, хемороиди, шум в ушите, световъртеж и др.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.8 / 5. Брой гласове: 8

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: