Разширени вени – упражнения
Време за четене: ... минути
3
(1)

Разширени вени на краката – кого засягат най-често?

Според специалисти към развитието на този проблем са предразположени около 60% от хората. Освен това статистически данни показват, че проблемът разширени вени на краката се “подмладява” – от него днес страдат хора на средна и дори млада възраст. За сравнение в миналото разширените вени на краката са засягали предимно възрастното население.

Упражненията – ефективен начин за облекчаване на симтомите от разширени вени на краката

Редовна физическа активност е един от най-лесните и приятни начини да намалим появилите се вследствие на разширените вени на краката болка, оток, тежест и дискомфорт в долните крайници. За тази цел специалистите препоръчват придържането към следните няколко упражнения. Те са особено добър избор за хората, чиято професия е свързана с ежедневно стоене в изправено или седнало положение.

– Застанете прави като поставите ходилата си успоредни едно на друго. От това положение се повдигнете на пръсти, след което бавно се върнете в изходно положение. След това повдигнете последователно петите на левия и десния крак, като се стремите да не отделяте пръстите си от пода.

– Застанете в изправено положение и отпуснете ръцете си до тялото. Повидигнете ръцете си право нагоре и вдишайте, като едновременно с това се повдигнете колкото можете по-нависоко на пръсти. Върнете се в изходно положение като издишвате.

– Застанете в изправено положение като отпуснете ръцете си до тялото. Вдишвайки наклонете напред тялото си и протегнете ръцете встрани, като стоите на пръстите на единия си крак. Издишайте и се върнете в изходно положение. Изпълнете упражнението 4-5 пъти като редувате краката.

– Легнете по гръб на пода и повдигнете на стол сгънатите си в коленете крака. Започнете да извивате краката си наляво и надясно като не разделяте едно от друго колената си. Извършете по 4-5 повторения на движението към всяка страна.

– Легнете по гръб като поставите ръцете си отпуснати успоредно до тялото. Сгънете десния крак в коляното и го приближете до гърдите. След това го изпънете вертикално нагоре и след това го спуснете бавно надолу. Изпълнете същото упражнние с левия крак. Направете движенията по 5-6 пъти с всеки крак.

– Легнете на пода странично опирайки се върху лакътя си. Изпънете по продължение на тялото легналия на пода крак. Другият свийте в коляното и поставете стъпалото му на пода пред легналия. Повдигнете колкото можете легналия крак. Задръжте в това положение няколко секунди. Върнете се в изходно положение и повторете 10-15 пъти. След това се подпрете на другия лакът и повторете упражнението.

Как да засилите ефекта от тези упражнения?

За да засилите ефекта от извършването на предложените упражнения за разширени вени на краката, специалистите препоръчват прием на природния продукт Ентан / Entan®. Той съдържа проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони, за които е доказано, че укрепват кръвоносните съдове, стимулират образуването на колаген и еластин, премахват възпалението, подобряват течливостта на кръвта. Доказано е, че Ентан притежава 100% ефект върху отока. Всички тези предимства правят Ентан ефективно средство за преодоляване на проблема разширени вени на краката.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: