повърхностни разширени вени
Време за четене: ... минути
5
(2)

Повърхностни разширени вени или повърхностен тромбофлебит е често срещано медицинско състояние, при което е налице възпаление на вена (флебит), протичащо с образуване на кръвен съсирек в нея (тромб). При това състояние се наблюдават разширени вени много близо до повърхността на кожата, най-често на крака.

Колко опасни са повърхностните разширени вени?

Възпалението на тези макар и малки кръвоносни съдове често предизвиква образуването на тромб в тях. В повечето случаи състоянието се подобрява в рамките на 1-2 месеца. Какво става обаче, когато времето минава, а повърхностните разширени вени не изчезват, а дори се появяват нови?
Повърхностният тромбофлебит се различава и е по-малко опасен от тромбозата на дълбоките вени – състояние с тежки симптоми и усложнения. Макар и да не е толкова сериозен проблем обаче появата на повърхностни разширени вени заслужава необходимото внимание, тъй като може да е симптом на друго съдово заболяване.
Тромбът, образуван при възпаление на повърхностните вени може да ги запуши, но това обикновено бива компенсирано чрез пренасяне на кръвта през многото други малки съдове покрай нея. Сериозен проблем се появява, когато тромбът се придвижи до по-голям и важен кръвоносен съд. В такива случаи се стига до усложнения като споменатата тромбоза на дълбоките вени.

Симптоми при повърхностни разширени вени

Това състояние лесно може да се визуализира – разширените и възпалени вени са близо до повърхността и често оформят фигури, подобни на паяжина. Налице са оток и подуване на крака, парене по кожата, усещане за топлота и болка в крака.

Мерки за овладяване на състоянието

Дори да засяга малки и повърхностни кръвоносни съдове тромбофлебитът е потенциално опасно състояние, срещу което трябва да се вземат необходимите мерки.
Основната препоръка за овладяване на повърхностните разширени вени и избягване на усложненията е свързана с приема на продукти, подобряващи здравината на кръвоносните съдове и осигуряващи пълноценно кръвообращение. Такъв продукт е Ентан / Entan®. Той заздравява колагена и еластина и укрепва стените на съдовете. Освен това действа противовъзпалително и не позволява образуването на тромби и запушване на кръвоносните съдове.
Приемът на Ентан не води до никакви здравни рискове и е доказано решение за всеки, страдащ от разширени вени или друго съдово заболяване.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: