оток
Време за четене: ... минути
2.5
(4)

Дори най-леката физическа травма може да доведе до поява на оток на различни места по тялото. Най-често хората се оплакват от:

отичане на краката

– оток на коляното

– оток на глезена

– оток на окото

Причината е в това, че тези зони на тялото най-често се травмират, а меките тъкани в тях бързо отичат. В резултат пострадалите стават жертва на неприятен оток за кратко или по-продължително време.

Загряване или охлаждане – основната дилема, пред която хората с оток се изправят

Хората, при които е налице посттравматичен оток или оток след операция са изправени пред една голяма дилема: дали да изберат студен компрес или загряващ гел, с който да третират засегнатата зона. Именно това са най-често ползваните облекчителни средства в ортопедията. Оток на различни места по тялото може да се овладее с прилагането на загряващ гел, загряващ пластир или студен компрес. Те обаче се употребяват в точно определени случаи. В какво се състои разликата?

Студен компрес за овладяване на оток

Студен компрес се ползва основно за овладяване на оток, получил се в резултат на скорошна травма (до 48 часа). Прилагането на торбичка с лед или неколкократно нанасяне на леден гел или друго изстудяващо средство помага за бързо намаляване на подуването при оток на глезена, оток на коляното, оток на ръката или на други места по тялото.

Характерно за студения компрес и за другите изстудяващи средства за справяне с оток е прилагането им през първите 1-2 дни след травмата или оперативната намеса. По лекарска преценка изстудяващи продукти може да се прилагат и при хроничен оток, но само след натоварване на засегнатия участък, не преди това.

Третиране на оток със загряващ гел, крем или пластир

Загряващите средства се ползват основно при хроничен оток, вследствие на “стара травма”. Важно е да се отбележи, че загряващото мазило или пластирът трябва да се прилагат преди предстоящо натоварване на травмирания участък от тялото. Причината е в това, че загряването съдейства за подобряване на кръвообращението в този участък.

Кое е универсалното решение за дълготрайно справяне с посттравматичен оток или оток след операция?

Дългосрочното решение при оток вследствие на скорошна или хронична травма е свързано с укрепване на кръвоносните съдове и справяне с различните съдови проблеми – например влошено кръвообращение в засегнатия участък. Редица клинични проучвания и отзиви от доволни пациенти показват позитивния ефект от приема на Ентан / Entan® при подобни проблеми.

Благодарение на пълната биофлавоноидна комбинация Ентан подобрява течливостта на кръвта, съдейства за пълноценното оросяване на мозъка и крайниците, т.е. за справяне с различните проблеми с кръвообращението в периферните зони на тялото. Това се постига чрез укрепване на кръвоносните съдове, заздравяване на колагена и еластина в съдовите стени и намаляване на възпалението в тях. Поради тези си благоприятни ефекти Ентан е първи избор за справяне не само с отоците, но и с разширени вени, венозна недостатъчност, оловни крака, синдром на Рейно, шум в ушите, световъртеж, влошена памет и концентрация.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 2.5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: