Диабетната ретинопатия
Време за четене: ... минути
0
(0)

Д-р М. Мичева – Медицински център „Околус“, Плевен

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е пряка последица от метаболитното заболяване захарен диабет. СЗО оценява приблизително броя на болните със захарен диабет на 150 милиона през 2000 г. и предполага, че през 2025 г. тази цифра ще нарасне двойно. Диабетната ретинопатия е на пето място като причина за слепота в света. Тя е усложнение на диабета, засягащо малките кръвоносни съдове (микроангиопатия) и е причина за слепота на 10 000 души годишно. Загубата на зрение е прогресивна у диабетици с лош контрол върху кръвната захар. За съжаление пациентите, болни от диабет, търсят очен лекар едва след като започнат да губят зрение – когато лечението е вече трудно. Често офталмолозите откриват диабета по промените в очното дъно. Първоначално зрението не е засегнато. На по-късен етап в резултат на поява на хеморагии и настъпилата исхемия в ретината настъпва нарушение на зрителната острота. Разрастват се нови кръвоносни съдове и фиброзна тъкан. Без лечение настъпва загуба на зрението.

Както вече бе казано, диабетът засяга малките кръвоносни съдове, които изхранват ретината. Те се стесняват, повишава се пропускливостта на съдовата стена и се блокира доставката на хранителни вещества до клетките в ретината. Кръв (хеморагия) или течност (ексудат) се излива в ретиналната тъкан и причинява замъгляване на зрението.

Поради затрудненото изхранване на ретиналната тъкан се разрастват абнормни нови съдове в ретината там, където има нарушено кръвоснабдяване, а също и в стъкловидното тяло. Тези нови съдове са непълноценни, пропускливи и лесно чупливи. Когато настъпи излив, усложненията може да доведат до трайна загуба на зрителни функции. Кръвта или ексудатът може да засегнат обширна зона от ретината, включително и макулата – отговорна за нашето централно зрение. При засягането й зрението става неясно, губят се фините детайли. Четенето, гледането на телевизия и шофирането са затруднени. Отокът на макулата, исхемията и пролиферацията на нови съдове води до значителна загуба на зрение или слепота.

Лечение

В по-напреднал етап на диабета основното лечение е лазеркоагулацията, която запазва зрението и намалява риска от слепота. Успоредно с нея може да се прилагат и препарати за укрепване на съдовата стена и подобряващи оросяването, както и витамини с лутеин по следната схема: Ентан 2х1 капсула за минимум 6 месеца и Околут 2х1 капсула.

В по-ранен етап от заболяването – лечение с Ентан в схема 2х1 капсула след хранене и 2х1 капсула Околут дуо за 6 месеца, както са и лечебните им дози.
Ентан е природен продукт на фирма Борола. Той е уникален за мен, защото е идеална балансирана комбинация от проантоцианидин и гинко билоба – влияе не само на микросъдовете, но и на останалите съдове в организма, което е много важно за пациенти, болни от диабет. Ентан укрепва съдовата стена, предотвратява адхезията на тромбоцитите и подобрява реологията на кръвта. Подобрява кръвоснабдяването на ретината, доставяйки необходимите хранителни вещества и кислород. В резултат на това се предотвратява рискът от запушване на съдовете и поява на нови хеморагии и исхемични зони. Освен всичко това Ентан притежава мощно антиоксидантно действие и по този начин предпазва съдовете и клетките от увреждащото действие на свободните радикали. На базата на всичко казано дотук става ясно, че Ентан е необходимост във всички стадии на диабетна ретинопатия, както и преди и след лазеркоагулация. Използван в посочената доза и при добър контрол на кръвната захар, води до подобрение на състоянието – липса на нови хеморагии и исхемия. Като краен резултат имаме стабилизиране и подобрение на зрението. Пациентите са благодарни и доволни от постигнатите резултати.

В своята практика освен при диабетна ретинопатия използвам Ентан винаги когато има нарушено кръвоснабдяване на ретината – при артериална хипертония, атеросклероза, хиперлипидемия и др. За лечение на малки ретинални хеморагии, в периферията при хипертоници – в доза 2х1 капсули за 6 месеца дава добри резултати – резорбиране на хеморагията и предотвратява появата на нови кръвоизливи. При атеросклероза и повишени нива на холестерола в същата доза води до подобрение в зрителните функции.

Ентан е с отличен профил на безопасност и го използвам ежедневно в своята практика. Пациентите са удовлетворени от постигнатото качество на лечението и от приемливата цена на курс лечение.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: