Диабетната ретинопатия

Ентан – моят партньор и помощник при лечението на диабетна ретинопатия

Д-р М. Мичева – Медицински център „Околус“, Плевен

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е пряка последица от метаболитното заболяване захарен диабет. СЗО оценява приблизително броя на болните със захарен диабет на 150 милиона през 2000 г. и предполага, че през 2025 г. тази цифра ще нарасне двойно. Диабетната ретинопатия е на пето място като причина за слепота в света. Тя е усложнение на диабета, засягащо малките кръвоносни съдове (микроангиопатия) и е причина за слепота на 10 000 души годишно. Загубата на зрение е прогресивна у диабетици с лош контрол върху кръвната захар. За съжаление пациентите, болни от диабет, търсят очен лекар едва след като започнат да губят зрение – когато лечението е вече трудно. Често офталмолозите откриват диабета по промените в очното дъно. Първоначално зрението не е засегнато. На по-късен етап в резултат на поява на хеморагии и настъпилата исхемия в ретината настъпва нарушение на зрителната острота. Разрастват се нови кръвоносни съдове и фиброзна тъкан. Без лечение настъпва загуба на зрението.

Както вече бе казано, диабетът засяга малките кръвоносни съдове, които изхранват ретината. Те се стесняват, повишава се пропускливостта на съдовата стена и се блокира доставката на хранителни вещества до клетките в ретината. Кръв (хеморагия) или течност (ексудат) се излива в ретиналната тъкан и причинява замъгляване на зрението.

Поради затрудненото изхранване на ретиналната тъкан се разрастват абнормни нови съдове в ретината там, където има нарушено кръвоснабдяване, а също и в стъкловидното тяло. Тези нови съдове са непълноценни, пропускливи и лесно чупливи. Когато настъпи излив, усложненията може да доведат до трайна загуба на зрителни функции. Кръвта или ексудатът може да засегнат обширна зона от ретината, включително и макулата – отговорна за нашето централно зрение. При засягането й зрението става неясно, губят се фините детайли. Четенето, гледането на телевизия и шофирането са затруднени. Отокът на макулата, исхемията и пролиферацията на нови съдове води до значителна загуба на зрение или слепота.

Лечение

В по-напреднал етап на диабета основното лечение е лазеркоагулацията, която запазва зрението и намалява риска от слепота. Успоредно с нея може да се прилагат и препарати за укрепване на съдовата стена и подобряващи оросяването, както и витамини с лутеин по следната схема: Ентан 2х1 капсула за минимум 6 месеца и Околут 2х1 капсула.

В по-ранен етап от заболяването – лечение с Ентан в схема 2х1 капсула след хранене и 2х1 капсула Околут дуо за 6 месеца, както са и лечебните им дози.
Ентан е природен продукт на фирма Борола. Той е уникален за мен, защото е идеална балансирана комбинация от проантоцианидин и гинко билоба – влияе не само на микросъдовете, но и на останалите съдове в организма, което е много важно за пациенти, болни от диабет. Ентан укрепва съдовата стена, предотвратява адхезията на тромбоцитите и подобрява реологията на кръвта. Подобрява кръвоснабдяването на ретината, доставяйки необходимите хранителни вещества и кислород. В резултат на това се предотвратява рискът от запушване на съдовете и поява на нови хеморагии и исхемични зони. Освен всичко това Ентан притежава мощно антиоксидантно действие и по този начин предпазва съдовете и клетките от увреждащото действие на свободните радикали. На базата на всичко казано дотук става ясно, че Ентан е необходимост във всички стадии на диабетна ретинопатия, както и преди и след лазеркоагулация. Използван в посочената доза и при добър контрол на кръвната захар, води до подобрение на състоянието – липса на нови хеморагии и исхемия. Като краен резултат имаме стабилизиране и подобрение на зрението. Пациентите са благодарни и доволни от постигнатите резултати.

В своята практика освен при диабетна ретинопатия използвам Ентан винаги когато има нарушено кръвоснабдяване на ретината – при артериална хипертония, атеросклероза, хиперлипидемия и др. За лечение на малки ретинални хеморагии, в периферията при хипертоници – в доза 2х1 капсули за 6 месеца дава добри резултати – резорбиране на хеморагията и предотвратява появата на нови кръвоизливи. При атеросклероза и повишени нива на холестерола в същата доза води до подобрение в зрителните функции.

Ентан е с отличен профил на безопасност и го използвам ежедневно в своята практика. Пациентите са удовлетворени от постигнатото качество на лечението и от приемливата цена на курс лечение.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

29

Коментари

avatar