лечение на хронична венозна недостаъчност

Eнтан за лечение на хронична венозна недостаъчност

Д-р А. Гюрова, гл. асистент – Клиника по дерматология, УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив

В съответствие с увеличената продължителност на живот в цивилизованите общества нараства и броят на пациенти с хронична венозна недостатъчност (ХВН) на долните крайници и нейните усложнения. Статистиките сочат З0 до 50% заболеваемост в различните възрастови групи. Приоритетно е за жени, като във възрастта 20 до 35 години съотношението е 6:1, а над 65 години – 1.5:1.

ХВН е с многофакторна етиология, включваща наследствена обремененост, хормонални фактори (при жени), продължителен ортостатизъм, прекарани тромбози на вените на долните крайници и таза.
Патофизиологичните механизми включват нарушения в микроциркулацията, придружени със смущения в обмяната между кръвта и тъканите. Процианидоловите олигомери, съставна част на Eнтан, полепват селективно по фибрите на колагена и еластина и ги предпазват от деструкция, увеличават тъканната оксигенация и подобряват съдовата трофика.

Клиниката на ХВН се определя от стадия на заболяването: при неусложнена ХВН доминират функционални симптоми: болка, парестезии, нощни крампи, едем, цианоза. При усложнената ХВН на преден план са дерматосклероза, улцерозни промени. Патогенезата на ХВН е свързана с нарушен капилярен пермеабилитет от съдовете към тъканите, което в ранната фаза е обратимо. Съставките на препарата Eнтан стабилизират съдовата стена, подобряват трофиката и възстановяват нарушените функционални механизми, като активно повлияват клиниката във всички етапи на ХВН. Този механизъм на действие на Eнтан се прилага на пациенти, както с функционални промени при начална ХВН, така и при усложнена с наличие на венозна язва. Началните промени при ХВН са свързани със субективни оплаквания на пациентите, които са най-честият мотив те да посетят лекаря си. Пациентите най-често споделят за болка в краката при продължително стоене прав, умора, чувство на тежест, нощни крампи, парестезии и сърбеж. Постепенно към функционалните прояви се добавят и обективни, включващи постоянен оток, трайно разширени капиляри, цианоза на долните крайници.

Трудността при обективизирането и провеждането на проучвания на този етап, така наречената неусложнена венозна клиника, са свързани с невъзможността да бъдат количествено мониторирани тези субективни симптоми. В преценката на резултатите от лечението с Eнтан могат да бъдат използвани видеокапиляроскопски методи и флуоресцентна техника преди и след терапията, което визуализира подобрения капилярен пермеабилитет. Намаляването на едема се доказва и чрез неколкократно измерване на дебелината на крайниците, което е достъпно в практиката на OПЛ.

В съответствие с по-голямата заболеваемост при жените, свързана с хормонални промени, и особено при тези от тях, които използват контрацептиви, е много показателно приемане на съдопротектори при наличие на субективни и обективни промени на ХВН.

Усложнената венозна клиника има същите феномени в патoгенезата си: венозна хипертензия, хиперволемия, клапна инсуфициенция, развиващи се в дълбоките и повърхностните вени на долните крайници. Вторично се развива недостатъчност на перфорантите и инсуфициенция на мускулната помпа на подбедриците, които допълнително влошават венозната хемодинамика.

Това води до постоянен едем, прекапилярна фиброза, тъканна хипоксия, завършващи с дерматосклероза и венозен улкус крурис. Следователно и при трайните промени на усложнената венозна клиника на ХВН Eнтан намира приложение в алгоритъма на комплексната терапия.
При пациенти с усложнена ХВН прилагах Eнтан 3 пъти дневно по 1 капсула за два месеца, след това пациентите ми приемаха Ентан 2 пъти по 1 капсула за три месеца.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

43

Коментари

avatar