лечение на хронична венозна недостаъчност
Време за четене: ... минути
0
(0)

Д-р А. Гюрова, гл. асистент – Клиника по дерматология, УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив

В съответствие с увеличената продължителност на живот в цивилизованите общества нараства и броят на пациенти с хронична венозна недостатъчност (ХВН) на долните крайници и нейните усложнения. Статистиките сочат З0 до 50% заболеваемост в различните възрастови групи. Приоритетно е за жени, като във възрастта 20 до 35 години съотношението е 6:1, а над 65 години – 1.5:1.

ХВН е с многофакторна етиология, включваща наследствена обремененост, хормонални фактори (при жени), продължителен ортостатизъм, прекарани тромбози на вените на долните крайници и таза.
Патофизиологичните механизми включват нарушения в микроциркулацията, придружени със смущения в обмяната между кръвта и тъканите. Процианидоловите олигомери, съставна част на Eнтан, полепват селективно по фибрите на колагена и еластина и ги предпазват от деструкция, увеличават тъканната оксигенация и подобряват съдовата трофика.

Клиниката на ХВН се определя от стадия на заболяването: при неусложнена ХВН доминират функционални симптоми: болка, парестезии, нощни крампи, едем, цианоза. При усложнената ХВН на преден план са дерматосклероза, улцерозни промени. Патогенезата на ХВН е свързана с нарушен капилярен пермеабилитет от съдовете към тъканите, което в ранната фаза е обратимо. Съставките на препарата Eнтан стабилизират съдовата стена, подобряват трофиката и възстановяват нарушените функционални механизми, като активно повлияват клиниката във всички етапи на ХВН. Този механизъм на действие на Eнтан се прилага на пациенти, както с функционални промени при начална ХВН, така и при усложнена с наличие на венозна язва. Началните промени при ХВН са свързани със субективни оплаквания на пациентите, които са най-честият мотив те да посетят лекаря си. Пациентите най-често споделят за болка в краката при продължително стоене прав, умора, чувство на тежест, нощни крампи, парестезии и сърбеж. Постепенно към функционалните прояви се добавят и обективни, включващи постоянен оток, трайно разширени капиляри, цианоза на долните крайници.

Трудността при обективизирането и провеждането на проучвания на този етап, така наречената неусложнена венозна клиника, са свързани с невъзможността да бъдат количествено мониторирани тези субективни симптоми. В преценката на резултатите от лечението с Eнтан могат да бъдат използвани видеокапиляроскопски методи и флуоресцентна техника преди и след терапията, което визуализира подобрения капилярен пермеабилитет. Намаляването на едема се доказва и чрез неколкократно измерване на дебелината на крайниците, което е достъпно в практиката на OПЛ.

В съответствие с по-голямата заболеваемост при жените, свързана с хормонални промени, и особено при тези от тях, които използват контрацептиви, е много показателно приемане на съдопротектори при наличие на субективни и обективни промени на ХВН.

Усложнената венозна клиника има същите феномени в патoгенезата си: венозна хипертензия, хиперволемия, клапна инсуфициенция, развиващи се в дълбоките и повърхностните вени на долните крайници. Вторично се развива недостатъчност на перфорантите и инсуфициенция на мускулната помпа на подбедриците, които допълнително влошават венозната хемодинамика.

Това води до постоянен едем, прекапилярна фиброза, тъканна хипоксия, завършващи с дерматосклероза и венозен улкус крурис. Следователно и при трайните промени на усложнената венозна клиника на ХВН Eнтан намира приложение в алгоритъма на комплексната терапия.
При пациенти с усложнена ХВН прилагах Eнтан 3 пъти дневно по 1 капсула за два месеца, след това пациентите ми приемаха Ентан 2 пъти по 1 капсула за три месеца.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: