Отоци

Отоците – причини, симптоми и лечение

3.7
(3)

Отокът е състояние на повишено количество течност, отложена от кръвта и лимфата, и задържана в междуклетъчните пространства на тъканите. Като оток медицински се обозначават подуванията, които се наблюдават в някои изолирани зони или засягат цялото тяло. С образуването на оток тялото реагира на наранявания, възпаления, някои климатични или физически фактори.

Циркулиращата система на кръвта и лимфата транспортира тези течности по цялото тяло през мрежата от кръвоносни и лимфни съдове.Течността, която съдържа кислород и хранителни вещества, преминава през стените на тези съдове към тъканите и клетките, на които ги доставя. След като ги отдаде, тази течност се връща обратно в съдовете и преминава към сърцето за постъпване в нов етап от цикъла на кръвообръщението. Оток се появява или когато твърде голямо количество течност премине от кръвоносните съдове към тъканите, или обратно – когато твърде малка част от постъпилата течност успее да се върне към съдовата система.

Много фактори могат да бъдат причина за нарушаване баланса на течностите в организма и появата на отоци. Например:

-обездвижване – кръвотокът и преминаването на кръвта през крайниците (особено краката), се благоприятства от съкращението на мускулите при движение. При дълъг покои и залежаване на организма, кръвта се задържа във вените на крайниците и по-трудно се връща към сърцето.

– жега – високите температури предизвикват разширяване на кръвоносните съдове, улеснявайки излизането на течности към заобикалящите тъкани.

– прием на някои медикаменти – някои лекарства като стероиди, хормонални препарати, нестероидни противовъзпалителни средства, средства против хипертония, оказват влияние върху пропускливостта на кръвоносните съдове и може да са предпоставка за образуване на отоци.

– редовен прием на солени храни – тялото поддържа постоянна концентрацията на сол в тъканите. Прекаленият й прием и необходимостта от неутрализирането на ефекта й, води до задържане на течности в организма.

– бременност – промените в хормоналните нива в този период също оказват влияние върху пропускливостта на кръвоносните съдове.

– операции – оперативните намеси предизвикват промени в интензивността на венозния отток от мястото на интервенцията, в повечето случаи провокирайки задържане на течност там и появата на оток.

Състоянията, които предизвикват нарушения в оттичането на кръвта и лимфата от някои части на тялото и появата на отоци там, са от различен произход и с различни последствия. Спадането на отока обаче се благоприятства от действието на продукти, подобряващи циркулацията на кръвта и лимфата, особено в периферните зони на тялото. Такъв продукт е Ентан, който има противовъзпалително действие и успешно се прилага при постоперативен, посттравматичен или друг оток и венозна или лимфна недостатъчност на крайниците.Поръчка на ЕнтанПоръчка на Ентан

Абонамент
Въпроси и отговори

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
1
x
До 26% намаление на ЕНТАН