диабетно стъпало
Време за четене: ... минути
5
(2)

С термина „диабетно стъпало“ се обозначава едно от най-тежките увреждания при диабетиците. То е резултат от увреждане на периферните нерви (периферна невропатия), при което се нарушава кръвоснабдяването в долните крайници. Рискът от появата му се увеличава значително с напредване на диабета. Обикновено 15% от диабетно болните пациенти в определен етап от живота си развиват диабетно стъпало.

Ранни признаци за диабетно стъпало

Знаците, с които тялото на диабетика алармира за появата на диабетно стъпало, са зачервяванията на кожата на краката, повишена локална температура на долните крайници и болезнени мазоли, които не зарастват и образуват неприятни рани. Увредените кожни участъци постепенно могат да прогресират до дълбоки язви, а впоследствие и гангрена, която е причина 4 от всеки 1000 заболели годишно да загубят крака си вследствие на ампутация. За щастие при подходящо лечение и навременна профилактика тези усложнения може да бъдат избегнати!

Общи стратегии за превенция на диабетно стъпало

Редовното проследяване на диабетното състояние е от съществена важност за предотвратяване на сериозни усложнения като диабетно стъпало. За целта пациентите с диабет трябва периодично да проверяват нивата на кръвната си захар. Ако стойностите са високи, е необходимо да се предприемат мерки за понижаването им. От първостепенна важност е да се спазва висока хигиена и да се полага правилна грижа за краката. За да се предпазят от инфекции на долните крайници, диабетиците не бива да режат ноктите си прекалено дълбоко, да ходят боси и да се къпят с гореща вода. Препоръчително е да използват подходящи хидратиращи продукти, за да омекотят кожата на стъпалата след баня.

Добре е поне веднъж годишно диабетиците да изискват от своя лекуващ лекар да провери чувствителността и пулсациите на краката, за да се уверят, че нямат невропатия, както и да настояват да им бъде измерен „индекс глезен/ръка“, с който се проследява степента на увреждане на съдовете на долните крайници. Привидно безобидни наранявания по краката не бива да се пренебрегват, тъй като крият опасност от инфекция. В зависимост от вида и мястото на травмата трябва да се обърнат за съдействие или към подолог (специалист, който се занимава с проблемите на стъпалата), или към травматолог.

Най-ефективното природно средство за профилактика на диабетно стъпало

Неизменна част от качествената превенция на диабетно стъпало е приемът на специални средства за укрепване на кръвоносните съдове на краката. В съзвучие с потребностите на хората с диабет изследователите на Борола разработват и създават Ентан / Entan®. Висококачественият универсален съдов протектор е първият природен продукт у нас, който осигурява оптимална грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Мощният му ефект се дължи на пълната и рационална комбинация от проантоцианидин, най-мощния известен на човечеството антиоксидант, и стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба, богат на флавон гликозиди и терпин лактони. Благодарение на взаимодопълващото действие на внимателно подбраните активни съставки Ентан заздравява и подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, оказва благоприятен ефект върху кръвоснабдяването на крайниците и подобрява микроциркулацията. Ентан има удобен прием, 100% натурален е и подходящ за продължителна употреба.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: