диабетно стъпало

Диабетно стъпало – същност, симптоми, превенция

5
(1)

С термина „диабетно стъпало“ се обозначава едно от най-тежките увреждания при диабетиците. То е резултат от увреждане на периферните нерви (периферна невропатия), при което се нарушава кръвоснабдяването в долните крайници. Рискът от появата му се увеличава значително с напредване на диабета. Обикновено 15% от диабетно болните пациенти в определен етап от живота си развиват диабетно стъпало.

Ранни признаци за диабетно стъпало

Знаците, с които тялото на диабетика алармира за появата на диабетно стъпало, са зачервяванията на кожата на краката, повишена локална температура на долните крайници и болезнени мазоли, които не зарастват и образуват неприятни рани. Увредените кожни участъци постепенно могат да прогресират до дълбоки язви, а впоследствие и гангрена, която е причина 4 от всеки 1000 заболели годишно да загубят крака си вследствие на ампутация. За щастие при подходящо лечение и навременна профилактика тези усложнения може да бъдат избегнати!

Общи стратегии за превенция на диабетно стъпало

Редовното проследяване на диабетното състояние е от съществена важност за предотвратяване на сериозни усложнения като диабетно стъпало. За целта пациентите с диабет трябва периодично да проверяват нивата на кръвната си захар. Ако стойностите са високи, е необходимо да се предприемат мерки за понижаването им. От първостепенна важност е да се спазва висока хигиена и да се полага правилна грижа за краката. За да се предпазят от инфекции на долните крайници, диабетиците не бива да режат ноктите си прекалено дълбоко, да ходят боси и да се къпят с гореща вода. Препоръчително е да използват подходящи хидратиращи продукти, за да омекотят кожата на стъпалата след баня.

Добре е поне веднъж годишно диабетиците да изискват от своя лекуващ лекар да провери чувствителността и пулсациите на краката, за да се уверят, че нямат невропатия, както и да настояват да им бъде измерен „индекс глезен/ръка“, с който се проследява степента на увреждане на съдовете на долните крайници. Привидно безобидни наранявания по краката не бива да се пренебрегват, тъй като крият опасност от инфекция. В зависимост от вида и мястото на травмата трябва да се обърнат за съдействие или към подолог (специалист, който се занимава с проблемите на стъпалата), или към травматолог.

Най-ефективното природно средство за профилактика на диабетно стъпало

Неизменна част от качествената превенция на диабетно стъпало е приемът на специални средства за укрепване на кръвоносните съдове на краката. В съзвучие с потребностите на хората с диабет изследователите на Борола разработват и създават Ентан/Entan®. Висококачественият универсален съдов протектор е първият природен продукт у нас, който осигурява оптимална грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Мощният му ефект се дължи на пълната и рационална комбинация от проантоцианидин, най-мощния известен на човечеството антиоксидант, и стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба, богат на флавон гликозиди и терпин лактони. Благодарение на взаимодопълващото действие на внимателно подбраните активни съставки Ентан заздравява и подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, оказва благоприятен ефект върху кръвоснабдяването на крайниците и подобрява микроциркулацията. Ентан има удобен прием, 100% натурален е и подходящ за продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

12

Коментари

avatar