тромбофлебит
Време за четене: ... минути
5
(1)

Тромбофлебит е възпаление на стената на една или няколко вени с образуване на кръвен съсирек (тромб). Най-често обхваща вените на долните крайници, но са описани случаи на засягане в областта на ръцете или цялото тяло.

Тромбофлебит – причини

Развитието на тромбофлебит става с формирането на кръвни съсиреци по стените на вените. Образуването им може да се дължи на разнообразни причини, но основно това са състояния, при които се нарушава правилното циркулиране на кръвта в тялото. Дългото обездвижване или залежаване поради някаква болест нарушават циркулацията и водят до риск от образуване на тромби. Също така травми и наследствено заболяване, свързано с нарушение в кръвообращението, са възможни причини за заболяването.

Тромбофлебит – видове

Когато засегнатите вени са повърхностни се развива суперфициален (повърхностен) тромбофлебит. В случаи на засегнати по-дълбоко разположени вени се говори за дълбока венозна тромбоза.

Симптоми на тромбофлебит

При леките форми обикновено няма сериозни оплаквания. Единствено може да се забележи леко зачервяване и болезненост в областта на засегната вена, а в по-редки случаи – покачване на телесната температура.

При засягане на дълбока вена се установява оток на крайника и болка, която се засилва в изправено положение.
Възможно е да нямате никакви симптоми, но опасността идва, когато кръвния съсирек се носи към сърцето, а от там до белодробната артерия.

Какви са рисковете, до които води тромбофлебитът?

Ако тромбофлебитът е на повърхностна вена, сериозни усложнения не би трябвало да има. Ако обаче тромб се е образувал в дълбока вена, рискът от по-сериозни усложнения става по-висок. Възможните усложнения са:

– белодробна тромбоемболия
– инфаркт или инсулт
– увреждане на клапите на вените
разширени вени
– оток и подуване на краката
– застойна пигментация (промяна в цвета на кожата)
– венозна обструкция (запушване)

Как да избегнете всички тези рискове?

За да се понижат рисковете от изброените усложнения е добре да избягвате обездвижването при по-продължително седене. Приемайте повече течности, за да не се обезводните! И най-важното – приемайте продукт, който подобрява микроциркулацията! Такъв е Ентан / Entan® – универсален съдов протектор. Активните му съставки са проантоцианидин (мощен антиоксидант) и екстракт от Гинко билоба, които имат силен позитивен ефект върху цялото съдово дърво. Благодарение на потенциращото действие на двете съставки, Ентан подобрява течливостта на кръвта и способства за избягване на риска от тромбофлебит.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: