тромбофлебит

Тромбофлебит – как да се предпазим?

Тромбофлебит е възпаление на стената на една или няколко вени с образуване на кръвен съсирек (тромб). Най-често обхваща вените на долните крайници, но са описани случаи на засягане в областта на ръцете или цялото тяло.

Тромбофлебит – причини

Развитието на тромбофлебит става с формирането на кръвни съсиреци по стените на вените. Образуването им може да се дължи на разнообразни причини, но основно това са състояния, при които се нарушава правилното циркулиране на кръвта в тялото. Дългото обездвижване или залежаване поради някаква болест нарушават циркулацията и водят до риск от образуване на тромби. Също така травми и наследствено заболяване, свързано с нарушение в кръвообращението, са възможни причини за заболяването.

Тромбофлебит – видове

Когато засегнатите вени са повърхностни се развива суперфициален (повърхностен) тромбофлебит. В случаи на засегнати по-дълбоко разположени вени се говори за дълбока венозна тромбоза.

Симптоми на тромбофлебит

При леките форми обикновено няма сериозни оплаквания. Единствено може да се забележи леко зачервяване и болезненост в областта на засегната вена, а в по-редки случаи – покачване на телесната температура.

При засягане на дълбока вена се установява оток на крайника и болка, която се засилва в изправено положение.
Възможно е да нямате никакви симптоми, но опасността идва, когато кръвния съсирек се носи към сърцето, а от там до белодробната артерия.

Какви са рисковете, до които води тромбофлебитът?

Ако тромбофлебитът е на повърхностна вена, сериозни усложнения не би трябвало да има. Ако обаче тромб се е образувал в дълбока вена, рискът от по-сериозни усложнения става по-висок. Възможните усложнения са:

– белодробна тромбоемболия
– инфаркт или инсулт
– увреждане на клапите на вените
разширени вени
– оток и подуване на краката
– застойна пигментация (промяна в цвета на кожата)
– венозна обструкция (запушване)

Как да избегнете всички тези рискове?

За да се понижат рисковете от изброените усложнения е добре да избягвате обездвижването при по-продължително седене. Приемайте повече течности, за да не се обезводните! И най-важното – приемайте продукт, който подобрява микроциркулацията! Такъв е Ентан/Entan® – универсален съдов протектор. Активните му съставки са проантоцианидин (мощен антиоксидант) и екстракт от Гинко билоба, които имат силен позитивен ефект върху цялото съдово дърво. Благодарение на потенциращото действие на двете съставки, Ентан подобрява течливостта на кръвта и способства за избягване на риска от тромбофлебит.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

23

Коментари

avatar