Тромбозата
Време за четене: ... минути
5
(1)

Тромбозата е състояние, което се изявява с образуването на съсирек(тромб) в някои от кръвоносните съдове. При тромбоза на дълбоките вени тромбът се развива във дълбоко разположените вени (обикновено в крака), които приемат кръвта от мускулите на краката и я транспортират обратно към сърцето и оттам към белия дроб.
Съсирването на кръвта е полезен процес, който предпазва от обилно и фатално кървене при нараняване на кръвоносните съдове.

Нарушения в този сложен и многостъпален процес може да доведат до образуване на съсирек в здрава вена без да има разкъсвания в нея и нужда от кръвосъсирване за овладяване на кръвозагуба. Такова явление е налице понякога след оперативни намеси, продължителни обездвижвания, при ракови заболявания, наднормено тегло, дори при бременност. Появата на тромб в повърхностни вени води до лесни за забелязване и диагностициране промени във формата и цвета на кръвоносния съд, но ако тромбът е в дълбока вена, скрита в мускулната тъкан, видими и ясни симптоми трудно се отдиференцират в началните етапи на формиране на тромба.

Без значение от причината за появата й, с нарастване размерите на съсирека тромбозата на дълбоките вени се проявява с отоци, болка в краката, зачервяване и усещане за топлина в засегнатия участък на крайника. Тези симптоми са израз на запушването на засегнатата вена от съсирека. Това възпрепятства кръвотока през тази вена, води до задържането на кръвта и повишаването на налягането в нея. Това са все условия, предразполагащи към откъсване на целия, или част от съсирека, и пренасянето му с кръвта към по-малки кръвоносни съдове, които той много лесно би могъл да блокира и да се стигне до опасни за живота усложнения, едно от най-застрашаващите от които е белодробната емболия.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: