съдова деменция
Време за четене: ... минути
5
(1)

Като съдова деменция се означава медицинско състояние, при което са налице редица интелектуални и личностни смущения. Съдовата деменция е втората най-честа форма на интелектуална деградация след болестта на Алцхаймер и се разглежда като форма на т.нар. старческа деменция. Поразява предимно хора около и над средна възраст. Счита се, че появата й може да бъде предотвратена, ето защо ще представим причините за развитието й и ранните симптоми, с които се проявява, така, че да можете да я разпознаете навреме. В допълнение ще посочим и изцяло природно средство, което е първи избор на редица специалисти за подобряване състоянието на кръвоносните съдове и кръвообращението и с което успешно може да се предотврати появата и да се забави развитието на съдова деменция.

Причини за поява на съдова деменция

Интелектуалното разстройство и личностната деградация, които се наблюдават при съдова деменция, се дължат на влошена циркулация на кръвта в периферните зони на тялото, водеща до нарушено оросяване на мозъка. До него не достигат достатъчно кислород и хранителни вещества и той не може да изпълнява нормалните си функции. Основните причини за влошеното кръвоснабдяване на мозъка са:

– втвърдяване на мозъчните кръвоносни съдове

– загуба на еластичността им, поради увреждане на колагена и еластина в тях

– изтъняване на стените им, водещо до лесното им разкъсване

Увреждането на кръвоносните съдове в мозъка е предпоставка за поява на леки кръвоизливи (хеморагия). Означават се като “тихи мозъчни инфаркти”, които, макар и да не предизвикват забележими симптоми като при инсулт, с течение на времето оказват негативен ефект върху интелектуалното състояние на човека.

Симптоми на съдова деменция

Симптоматиката при съдова деменция варира, в зависимост от това коя част на мозъка страда от влошено кръвообращение. В някои случаи влошеното кръвоснабдяване на мозъка предизвиква рязка симптоматика, но в други случаи интелектуалните смущения се проявяват постепенно и се забелязват трудно. Най-честите прояви, за които трябва да се следи за навременно откриване на съдова деменция са:

– проблеми с паметта (редовна загуба на краткосрочна памет)

– проблеми с концентрацията

– объркване при дори елементарни задачи

– трудно планиране на ежедневната дейност

– затруднена ориентация

– силна възбудимост

– депресия

Рискови фактори за поява на съдова деменция

Тук попадат голяма част от факторите, които предразполагат към поява на инфаркт или инсулт, като високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол, атеросклероза, затлъстяване. Отчита се обаче голямото значение на 2 основни фактора:
– влошено състояние на кръвоносните съдове
– нарушено периферно кръвообращение (наличие на периферна съдова болест)

Как да подобрите кръвната циркулация и да заздравите кръвоносните си съдове?

За намаляване на риска от съдова деменция и за забавяне прогресията на заболяването от ключово значение е подобряването на периферната циркулация на кръвта и заздравяването на мозъчните кръвоносни съдове. С тази цел препоръчваме приема на Ентан / Entan®. Той заздравява колагена и еластина и укрепва стените на кръвоносните съдове, като успоредно с това подобрява кръвоснабдяването на мозъка и периферните зони на тялото.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: