периферна съдова болест
Време за четене: ... минути
0
(0)

Терминът периферна съдова болест се отнася за състояние, при което се стига до стесняване или частично запушване на артериите на периферните зони на тялото, причинено от наслояване на атеросклеротични плаки. Най-често са засегнати кръвоносните съдове на крайниците.

Особености на периферна съдова болест

Характерно за това заболяване е значително затруднено кръвоснабдяване най-вече в областта на крайниците. При някои хора с периферна съдова болест не се наблюдават симптоми, но при други заболяването започва да се проявява с накуцване или болки в крака при ходене и движение. Други придружаващи симптоми на заболяването са рани или язви по крайниците и студени ръце и крака.

Едни от най-рисковите здравословни състояния, които предразполагат към развитие на периферна съдова болест, са хипертонията, високият холестерол, диабет, тютюнопушене, заседнал начин на живот и наднормено или свръхтегло.

Особености на атеросклероза

С термина атеросклероза се означава стесняването и втвърдяването на артериите, причинено от наслояването на плака по вътрешните им стени. Тази плака се състои от мастни субстанции, холестерол и калций и с течение на времето може да доведе до пълно запушване на артерии, с което се ограничава кръвоснабдяването и достъпът на кислород до важни органи като мозъка, сърцето, бъбреците, белите дробове и др.

Какво е общото между периферна съдова болест и атеросклероза

Периферна съдова болест, позната още като периферна артериална болест (ПАБ), представлява атеросклеротично заболяване, при което натрупването на артериална плака се локализира основно в областта на ръцете, краката и таза. Т.е. заболяването се развива в резултат от атеросклероза, която засяга циркулацията на периферните зони на тялото. В това се състои връзката между двете заболявания.

Процесът на натрупване на атеросклеротични плаки започва още в ранна възраст. При леките фази на заболяването не се наблюдават ясни и отчетливи симптоми. Но с напредване на възрастта атеросклерозата води до критично стесняване на артериите, което причинява тъканна исхемия. Сред най-опасните заболявания вследствие на напреднала фаза на атеросклероза са сърдечните и мозъчни удари, хронично бъбречно заболяване и не на последно място периферна артериална болест.

Качествена превенция на периферна съдова болест

При смущения от съдов произход, вкл. периферна съдова болест се препоръчва прием на Ентан / Entan®.
Ентан представлява универсален съдов протектор с изцяло природен произход, който е особено подходящ при съдови проблеми.

Ентан подобрява тонуса и еластичността на съдовете, намалява усещането за тежест, болка и дискомфорт в долните крайници, както и предотвратява по-сериозни усложнения вследствие на съдови заболявания. Всички тези благоприятни ефекти се дължат на рационалната комбинация от биофлавоноиди, които укрепват съдовете и подобряват течливостта на кръвта.

Продуктът се отличава със своята иновативна технологична форма – растителни капсули, с високо качество и максимална чистота.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: