Рискът от тромбоза
Време за четене: ... минути
4
(4)

Рискът от тромбоза и образуване на опасни и потенциално смъртоносни кръвни съсиреци (тромби) е много висок в периода след претърпяна оперативна намеса, по-специално през първите месеци след операцията.

Като цяло данните сочат, че средно един от сто пациенти, претърпели хирургична интервенция, преминава и през терапия за отстраняване на появил се в последствие съсирек, запушващ някой кръвоносен съд и създаващ опасност от тежки последствия. Цифрите са по-застрашителни при хора с тромбофилия (повишена склонност към образуване на тромби) или при такива, претърпели тежки ортопедични операции – например поставяне на изкуствена бедрена или колянна става или операции, вследствие на тяхна фрактура.

Като основна причина за тази тенденция се посочва следоперативното обездвижване и предписването на лежащ режим на възстановяване.

В тези ситуации отсъства нормалният механизъм на придвижване на кръвта в съдовете, подкрепено от мускулната дейност. Употребата на някои анестетични лекарства допълнително повишава риска от тромбоза, тъй като тези медикаменти отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове и създават условия за допълнително застояване на кръвта в тях.

Всичко това налага в много случаи след претърпяна операция, на пациентите да бъде предписван прием на т.нар. антикоагулантни (разреждащи кръвта) лекарства или употребата на компресивни чорапи, пристягащи краката.

Какви са най-удачните превантивни здравни мерки, които хората, претърпели операция, могат да предприемат?

Най-важното е да се следи за признаци, подсказващи за образуването на тромб около зоната на хирургичната интервенция – силно затопляне, болезнени подувания и зачервявания например. При поява на такива симптоми е необходима лекарска консултация. Освен това, добре би било такива пациенти да са проактивни, т.е. да се поинтересуват какви грижи биха могли да положат за избягване на тези опасни последствия и намаляване на риска от тях. Именно с тази цел много специалисти препоръчват следоперативния прием на Ентан. Този природен продукт е идеално средство за намаляване риска от тромбоза и може да се ползва самостоятелно или като идеално допълнение към приема на антикоагулантни лекарствени средства.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: