Рискът от тромбоза

Периодът след оперативна намеса крие висок риск от тромбози

3
(2)

Рискът от тромбоза и образуване на опасни и потенциално смъртоносни кръвни съсиреци (тромби) е много висок в периода след претърпяна оперативна намеса, по-специално през първите месеци след операцията.

Като цяло данните сочат, че средно един от сто пациенти, претърпели хирургична интервенция, преминава и през терапия за отстраняване на появил се в последствие съсирек, запушващ някой кръвоносен съд и създаващ опасност от тежки последствия. Цифрите са по-застрашителни при хора с тромбофилия (повишена склонност към образуване на тромби) или при такива, претърпели тежки ортопедични операции – например поставяне на изкуствена бедрена или колянна става или операции, вследствие на тяхна фрактура.

Като основна причина за тази тенденция се посочва следоперативното обездвижване и предписването на лежащ режим на възстановяване.

В тези ситуации отсъства нормалният механизъм на придвижване на кръвта в съдовете, подкрепено от мускулната дейност. Употребата на някои анестетични лекарства допълнително повишава риска от тромбоза, тъй като тези медикаменти отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове и създават условия за допълнително застояване на кръвта в тях.

Всичко това налага в много случаи след претърпяна операция, на пациентите да бъде предписван прием на т.нар. антикоагулантни (разреждащи кръвта) лекарства или употребата на компресивни чорапи, пристягащи краката.

Какви са най-удачните превантивни здравни мерки, които хората, претърпели операция, могат да предприемат?

Най-важното е да се следи за признаци, подсказващи за образуването на тромб около зоната на хирургичната интервенция – силно затопляне, болезнени подувания и зачервявания например. При поява на такива симптоми е необходима лекарска консултация. Освен това, добре би било такива пациенти да са проактивни, т.е. да се поинтересуват какви грижи биха могли да положат за избягване на тези опасни последствия и намаляване на риска от тях. Именно с тази цел много специалисти препоръчват следоперативния прием на Ентан. Този природен продукт е идеално средство за намаляване риска от тромбоза и може да се ползва самостоятелно или като идеално допълнение към приема на антикоагулантни лекарствени средства.Поръчка на ЕнтанПоръчка на Ентан

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
3
x
До 26% намаление на ЕНТАН