Отоци на краката през бременността

Отоци на краката през бременността – как да се справим?

5
(5)

Голяма част от бремените жени страдат от отекли крака. Отоците се причиняват, следствие на притискането, което нарастващата матка и плод осъществяват върху една от основните вени, „събиращи“ кръвта, която постъпва от долните крайници и таза. Вследствие на този натиск върху вената се влошава кръвопотокът, а краката отичат.

Отоците на краката по време на бременността се наблюдават в последните три месеца като предимно те са съсредоточени около глезените и стъпалата.
Отоците и подуването на долните крайници, обикновено са съчетани с усещане за тежест и изтощение. Най-наблюдавани са във втората половина на деня. След събуждане от нощния сън отоците изчезват.

Как да преодолеем отоците на краката през бременността?

В този случай специалистите препоръчват на бременните жени да бъдат особено внимателни към стойката си – да не седят с кръстосани крака, тъй като това също е предпоставка за подуването им. Докато са в седнало положение жените е препоръчително да изпъват пръстите си нагоре и да разтягат областта около прасците. Всички тези движения подобряват кръвообращението.
Същият ефект има и взимането на хладки душове, както и масажите на краката.

За подобряване на кръвообращението значение има и облеклото – необходимо е да се избират дрехи, които не затрудняват кръвообращението като пркалено стегнатите клинове, панталони, чорапогащници, чорапи, включително и обувки. От особено значение е поне през този период жените да се откажат от високите токчета и да заложат на по-широките и удобни обувки, които не стягат краката и не предизвикват подуване.

Спортуването също е един от начините за подобряване на кръвообращението по време на бременността и благоприятното повлияване на отоците по краката. Подходящи за този период са спортовете, които не са свързани със силно физическо натоварване – плуване и аеробика.

Още един от ефективните начини за подобряване на кръвообращението през бременността и повлияването на отока на краката е приемът на природният продукт Ентан. Ентан съдържа опитмална комбинация от два природни екстракта – проантоцианидин, флавон гликозиди и терпиноиди. Благодарение на тях Ентан укрепва вътрешния съдов слой и подобрява кръвообращението. Доказано е че, при прием на Ентан в дозировка 3 пъти по 1 капсула на ден, в продължение на 1 месец, отокът е повлиян до 100%.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
1
x
Високо кръвно налягане (артериална хипертония)