нормализиране на високо кръвно
Време за четене: ... минути
4.4
(31)

Около 1,5 милиона българи страдат от хипертония и изпитват нужда от прилагане на техники за трайно нормализиране на високо кръвно налягане. Здравната тема винаги е била значима, но днес е особено актуална, предвид нестихващата заплаха от COVID-19. Както знаем, заболяването е особено опасно за хората с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми. В тази връзка, в статията ще предложим техники за естествено стабилизиране на кръвното налягане. Тези практики са полезни не само в условия на пандемия, а и като дългосрочно решение за регулиране на кръвното налягане и предпазване от усложнения.

Стратегии за трайно нормализиране на високо кръвно налягане по естествен начин

Активно движение

Редовната, умерена физическа активност спомага за укрепване на сърдечния мускул и повишаване на обема на изпомпваната от него кръв. 150 минути двигателна активност на седмица дълготрайно стабилизират кръвното налягане, поддържат сърдечно-съдовата система, регулират теглото и подобряват цялостното здравословно състояние.

Редуциране на стреса

Хроничният стрес е един от основните, доказани виновници за трайно завишени нива на кръвно налягане. Специалистите съветват хората с тенденция към рязко повишаване на кръвното налягане или с дълготрайно високо такова, да насочат вниманието си към стратегии за овладяване на тревожността и напрежението. Препоръчват се практики с успокояващо действие, като медитиране, дихателни техники, йога, точков масаж или слушане на релаксираща музика. Добре е те да се прилагат както ежедневно, така и при внезапно повишаване на тревожността и нервното напрежение.

Следване на пълноценна диета

Храненето е правилният път към овладяване на редица здравословни проблеми, включително и високо кръвно налягане. За целта дневният хранителен режим трябва да съдържа продукти с доказан нормализиращ кръвното ефект. Такива са пълнозърнестите храни, суровите плодове и зеленчуци, нискомаслените млечни продукти, крехкото месо и риба. Диетата, съдържаща изброените продукти, се нарича DASH и е популярен хранителен режим, който може да намали високото кръвно налягане с 11 mmHg. На хипертониците се препоръчва още да консумират храни, богати на калий (банани, нар, тиква, сладки картофи), горски плодове, зеленолистни зеленчуци, червено цвекло и чесън. Диетолозите съветват към менюто да се добавят и билкови чайове с нормализиращ кръвното ефект, като чай от хибискус (каркаде), лайка, маточина и липа.

Съдова защита и нормализиране на високо кръвно налягане

Хората с високо кръвно налягане е нужно да се придържат към посочените стратегии. По този начин се цели да се установят здравословни навици за дълготрайно стабилизиране на кръвното налягане и подобряване на цялостното здравословно състояние. Наред с това, е необходимо те да продължат приема на медикаменти за хипертония по определената от лекуващия лекар схема, както и да помислят за средство за поддържане на здравето на кръвоносните съдове. Подходящ продукт за тази цел е Ентан / Entan®.

Ентан е универсалният природен съдов протектор, от който са доволни над 2 милиона пациенти у нас. Той се грижи за сърдечно-съдовото здраве, благодарение на висококачествения си натурален състав. Ентан съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Приемът на Ентан заздравява кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове), и подобрява циркулацията и течливостта на кръвта. Приеман редовно, спомага за стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 31

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: