Кои са основните функции на сърдечно-съдовата система
Време за четене: ... минути
0
(0)

Сърдечно-съдовата система и кръвта изпълняват четири основни функции:

1. Транспортна – пренасяне на хранителни вещества, газове и отпадни продукти от сърцето и белия дроб до всички клетки на тялото и обратно.

2. Защитна – предпазване на тялото от инфекции и кръвозагуба.

3. Терморегулаторна – помагат за поддържане на постоянната телесна температура.

4. Балансираща – спомагат за поддържане баланса на течностите в тялото.

За изпълняването на всички функции на сърдечно-съдовата система, ключова роля имат здравината на кръвоносните съдове и безпрепятственото движение на кръвта в тях.

Големите и по-малките кръвоносни съдове (артерии, вени, капиляри) образуват съдова мрежа, която покрива цялото тяло и позволява снабдяването с кръв на всяка телесна клетка. По този начин се осъществява обмен на базови хранителни вещества (въглехидрати, белтъци, липиди), газове (кислород, въглероден диоксид), хормони, токсини и на практика всички вещества, необходими за или получени от дейността на клетките. Това е животоподдържащ процес и всеки проблем, който нарушава нормалното му протичане, може за кратко време да увреди сериозно организма. А проблеми от такъв характер не са редки, напротив – сърдечно-съдовите са най-масово разпространените заболявания. Дали ще бъде тромбофилия, атеросклероза, разширени вени или лимфедем – почти всеки втори човек страда от определено заболяване от сърдечно-съдов тип, повечето от които са живото-застрашаващи.

Превенцията на тези заболявания изисква непрекъснато поддържане на съдовата система и течливостта на кръвта през нея. Заздравяването стените на кръвоносните съдове, подобряването на кръвната циркулация, включително микроциркулацията през най-малките съдове, предотвратяването на слепването на кръвните клетки и образуването на тромби са все важни профилактични грижи, които могат да възпрепятстват развитието на съдови заболявания.

Продукт, който съчетава в себе си съставки, осигуряващ комбинация от всички тези ефекти, е Ентан. Неговият прием е препоръчителен при всички, застрашени или претърпели заболявания на сърдечно-съдовата система.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: