Кафето оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове
Време за четене: ... минути
0
(0)

Според проведено наскоро японско проучване, употребата на кафе от здрави хора води до подобряване на функцията на малките кръвоносни съдове.

В изследването участват 27 доброволци, около 20-годишна възраст, които не пият кафе ежедневно. Те започват да консумират кафе по 2 чаши дневно като всяка съдържа по 30 мл от черната напитка.
Изследването протича по следната схема. През ден доброволците редуват прием на кофеиново и безкофеиново кафе, като не са уведомени за това какъв е вида на напитката. Специалистите, проследяващи притока на кръв и кръвното налягане на участниците, след приема на кафето също не притежават такава информация.

Според направените изводи, кръвопотокът е с 30% по бърз, когато участниците приемат кафе, съдържащо кофеин. Това е изключително важно, тъй като служи за ориентир относно начина, по който функционират малките кръвоносни съдове.

Установено е също така, че стойностите на кръвното налягане са много по-високи, когато хората употребяват кофеиново кафе.

Изследователите обаче споделят, че в тези случаи сърдечния орган на участниците не тупти по-ускорено.

Експертите от Япония проследяват нивата на невротрансмитерите – норепинефрин и епинефрин (известен също така като адреналин), влизащи в кръвната плазма на участниците в изследването. Според анализите на нивата им те били почти еднакви след употребата на двата вида кофеинови напитки.

Според експертите от Университета Рюкю в Окинава, Япония, резултатите от това изследване, могат да доведат до нова представа, свързана с начина, посредством който кафето може да повлияе върху здравето на сърцето, като дори е възможно да се стигне до изготвяне на стратегия за въздействие върху заболяванията от сърдечно-съдов характер.
Данните, получени от проучването са оповестени на проведена среща на Американската асоциация по сърдечно съдовото здраве.

Едно от доказаните средства, оказващо протекция върху кръвоносните съдове, което едновременно с това подобрява кръвопотока е Ентан. Ентан дължи тези свои предимства на съдържащата се в него биологичноактивна комбинация от флавон гликозиди, проантоцианидин и терпин лактони. Колкото по-дълго прилагате Ентан, толкова повече се усилва благоприятния му ефект.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: