диабет последици
Време за четене: ... минути
0
(0)

Дългогодишният диабет крие опасност от тежки последици за кръвоснабдяването. Какви са те и как да се предотвратят ще разберете в следващите редове.

Как продължителният диабет влошава кръвоснабдяването?

Високите нива на кръвна захар не са единственият фактор, чрез който диабетът допринася за изменение на състоянието и свойствата на кръвта. Много силна е зависимостта между диабетното заболяване и отделните елементи на кръвоносна системасъдове, кръвни клетки, кръвни компоненти. Връзката на диабета с тези фактори определя сериозното му влияние върху вискозитета и течливостта на кръвта.

Какви са главните последици от дългогодишния диабет върху кръвоснабдяването?

Поява на ендотелна дисфункция

Ендотелът е вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, която често се разглежда като отделен орган. От неговото състояние зависи взаимодействието на всички елементи на кръвта със стените на кръвоносните съдове. Той е „отговорен“ и за поддържането на баланс между тромбозата (образуването на тромби и съсиреци) и фибринолизата (разрушаването на съсиреците). Повечето хора с диабет страдат и от ендотелна дисфункция, засилваща риска от съдови заболявания, атеросклероза, инфаркти и инсулти.

Нарушения на функциите на тромбоцитите – още една от често срещаните последици от диабет

Диабетът засяга и състоянието на тромбоцитите (кръвни плочици). Функционалността им силно се влияе от нивото на кръвната захар. Те са основният компонент на кръвта, вземащ участие в кръвосъсирването, образуването на тромби и запушването на кръвоносни съдове. Всяко изменение във функционалността на тромбоцитите спомага за увеличаване на риска от тромбоза. Може да провокира образуването на тромби, придвижването им в съдовата система и запушването на по-тесните ѝ участъци.

В състояние на хипергликемия, каквото се наблюдава при диабет, се повишава и оксидативният стрес, т.е. отделят се голямо количество свободни радикали. В резултат на реакциите, които те предизвикват, кръвните плочици много лесно се слепват помежду си, образувайки тромби. Освен това хипергликемията се свързва и с понижена концентрация на белтъка антитромбин и намалена възможност за противодействие на тромбоцитната агрегация (слепване). Като краен ефект се наблюдава повишаване на вискозитета (гъстота) на кръвта, намаляване на течливостта ѝ, затруднено снабдяване на клетките с кислород и хранителни вещества.

Накратко за основните последици от дългогодишния диабет върху кръвоснабдяването

В заключение може да се обобщи, че диабетът повишава риска от атеросклероза и тромбози, действайки в няколко направления:

  • уврежда вътрешния слой на кръвоносните съдове (ендотел)
  • повлиява агрегацията на тромбоцитите в кръвта
  • намалява реологията (течливостта) на кръвта

Съдовите усложнения от диабета може да се проявяват отчетливо, а може и да останат скрити до определен момент.

Диагностицирането с диабет обаче винаги трябва да действа като предупредителен сигнал за поява на тези усложнения. Засегнатите хора следва да предприемат необходимите превантивни мерки. В такива случаи се препоръчва приемът на универсалния съдов протектор Ентан / Entan®. Този уникален продукт представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Комбинираният му и доказал действието си състав допринася за подобряване течливостта на кръвта и за намаляване способността на тромбоцитите да се слепват. В допълнение Ентан укрепва кръвоносните съдове чрез заздравяване на колагена и еластина в тях.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: