никотина
Време за четене: ... минути
0
(0)

Тютюнопушенето е изключително разпространен здравен проблем в световен мащаб. Това превръща никотина в едно от най-значимите вещества, предизвикващи зависимост. Зависимостта, която редовната употреба на никотинови продукти предизвиква обаче далеч не е най-сериозният проблем. Последствията върху организма, особено след дългогодишна употреба, в болшинството от случаите са необратими и негативният им ефект е многостранен.

Какво представлява никотинът?

Никотинът е химично съединение от групата на алкалоидите, което в миналото се е ползвало широко като инсектицид в борбата с насекоми-вредители. В последствие бумът на тютюневата промишленост води до повсеместна употреба на цигари, за да се стигне до днешни дни, когато почти половината световно население пуши редовно. Ефектът от никотина в цигарения дим е почти мигновен. Зависимостта, която той предизвиква, се посочва от редица учени като съпоставима с пристрастяването към наркотиците, а моментния ефект на психическа стимулация и еуфория е за сметка на редица негативни последствия. Сред най-сериозните потърпевши от действието на никотина е сърдечно-съдовата система.

Кои са основните последствия за сърдечно-съдовата система?

Действието на никотина се свързва със стесняване на артериалните кръвоносни съдове и значително повишаване на риска от поява на високо кръвно налягане, ускорен пулс, периферна съдова болест, хронична венозна недостатъчност и др. Това са взаимосвързани състояния, развиващи се като последствия едно от друго.

В основата им стои вазоконстриктивния ефект на никотина – свиване на стените на артериите и стесняване на просвета им. Времето на полуживот на никотина в кръвта се изчислява на около 2 часа, за което време той действа върху съдовата система. Редовното пушене обаче на практика води до почти постоянно наличие на никотин в кръвоносната система на пушачите и много сериозно повишаване на риска от опасни сърдечно-съдови последствия.

Освен това цигарения дим е сред основните фактори, провокиращи отделянето на свободни радикали в организма, които сериозно увреждат стените на кръвоносните съдове и засилват общия негативен ефект от тютюнопушенето.

Какъв е изходът?

За максимално редуциране на риска и за преодоляване на уврежданията, причинени от цигатения дим, наред с намаляване и отказване на пушенето, на пушачите се препоръчва и полагане на профилактични грижи за сърдечно-съдовата система. Като изключително ефективно средство за тази цел специалистите препоръчват природния продукт Ентан.

Защо Ентан е подходящ за справяне с последствията от цигарения дим?

Ентан има оптимален състав за постигане на тази цел. Той съдържа проантоцианидин – важен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, и екстракт от гинко билоба, който подобрява оросяването и влияе благоприятно върху кръвообращението и състоянието на кръвоносните съдове.
Комбинираният ефект от активните съставки на Ентан е свързан с подобряване както на циркулацията на кръвта в организма, така и на здравината на кръвоносните съдове. Това е много важно при пушачите, тъй като намалява риска от развитие на зрителни проблеми, разширени вени, периферни съдови заболявания и др.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: