васкулити
Време за четене: ... минути
5
(2)

Като васкулити се означават група заболявания, протичащи с възпаления на кръвоносните съдове. Възпаленията може да засегнат всяка част на съдовата система и това определя разделянето на васкулитите в две основни групи според вида на увредените съдове. Ако възпалението засяга артериален съд се означава като артериит, а ако е се развие във вена се говори за венулит.
И при двата типа заболявания възпалението засяга стената на кръвоносните съдове и може да протече остро или да хронифицира. Тежестта на изявата му също е различна и при по-тежки възпаления, засягащи големите и важни кръвоносни съдове, може да се стигне до намалено снабдяване с кислород и хранителни вещества на жизненоважни органи.

Васкулитите може да се наблюдават като отделни заболявания или като съпровождащи някои хронични възпалителни състояния като хепатити, ревматоидни артрити и др.
Повечето специалисти разглеждат васкулитите като наследствено определяни автоимунни състояния и сочат като причинител за появата им погрешното атакуване на стените на кръвоносните съдове от страна на имунната система.

Васкулитите са сравнително рядко срещани заболявания, без ясно определена възрастова или полова предразположеност към тях.

Най-чевсто наблюдаваните форми са:

– нодозен полиартериит – засяга предимно по-малки и средни артерии, но често прогресира с тежки усложнения

– хиперсензитивен васкулит – при него са поразени малките кръвоносни съдове – капиляри, артериоли и венули, предимно по повърхността на кожата

– гигантоклетъчен артриит – засяга големите артериални съдове – зоните на разклоняване на аортата към главата и шията, темпоралната артерия на слепоочието и др.

– грануломатоза на Вегенер – засяга кръвоносните съдове на бъбреците и дихателната система

– артериит на Такаясу – засяга аортата и близките до сърцето разклонения. При засегнатите хора трудно се напипва пулс по дължината на периферните артерии, поради което се нарича и безпулсова болест

– болест на Кавазаки – васкулит, който засяга лимфните възли и снабдяващите сърцето коронарни кръвоносни съдове. Среща се най-често при деца.

Прогнозата, свързана с лечението на различните типова васкулити е в повечето случаи благоприятна. Най-добрият метод на лечение обаче си остава превенцията. За предпазване от развитието на васкулити от първостепенно значение е поддържането на доброто състояние на кръвоносните съдове. С много добрата си ефективност именно в тази посока е познат Ентан. Този продукт има силно изразено противовъзпалително действие, ускорява циркулацията на кръвта и заздравява еластина и колагена в съдовите стени, осигурявайки по този начин добро кръвообръщение и здрави кръвоносни съдове.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: