атеросклероза-храни

Какви храни да употребяваме за да предотвратим атеросклерозата?

0
(0)

Световната Здравна Организация определя атеросклерозата като варираща комбинация на промени на вътрешния слой на артериите, изразяващи се в местно натрупване на липиди, комплексни въглехидрати, кръв и кръвни продукти, фиброзна (съединителна) тъкан и калциеви отлагания, съпроводени с промени на средния съдов слой на артериалната стена.

Eдин от начините за предотвратяването на атеросклерозата е като се спазва хранителен режим, целящ предотвратяване на натрупването на всички тези вредни за организма вещества в артериите.

Какъв трябва да е хранителния режим, който да предотврати атеросклрозата?

Отдавна е известно, че употребата на храни, богати на холестерол (животински мазнини, мозък, яйца), с течение на времето води до увеличение на холестерола в кръвта, отлагането му във вътрешния слой на артериите и образуването на атеросклеротични плаки. Роля в това отношение имат и наситените мастни киселини, съдържащи се в животинските продукти и някои растителни масла (кокосово, палмово, какаово). След употреба на големи количества животински мазнини в кръвта се образуват големи мастни капки, които се отлагат в организма.

Обратно – полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в течните растителни масла – маслиново, слънчогледово, царевично, соево, рапично, както и в някои риби и птици, имат благоприятен ефект върху серумния холестерол. Редица наблюдения и проучвания сочат, че намалението на приема на храни, богати на холестерол и животински мазнини, води до значителен спад на стойностите на холестерола и до намаление на плаките в съдовата стена.
Важна роля имат и други мастни субстанции, каквито са фосфолипидите. Доказано е, че фосфолипидът лецетин има стабилизиращо действие върху холестерола и противодейства върху отлагането му по съдовата стена. Богато на лецетин например е кравето масло.

Дефицитът на вит. В6, който участва в обмяната на мастните киселини и фосфолипидите и в оползотворяването на холестерола, води до развитие на атеросклероза. Недостигът на вит. В6 може да се компенсира чрез употрбата на храни като пълнозърнест хляб, соя и морски дарове.

Освен чрез прием на изброените храни, за понижаване риска от развитие на атеросклероза е ефективен природният продукт Ентан. Ентан съдържа рационална биофлавоноидна комбинация с цялостен ефект върху кръвоносните съдове. Ентан оказва постоянно въздействие върху микроциркулацията, ендотела, съдовата стена и течливостта на кръвта. Ентан предотвратява слепването на тромбоцитите, подобрява течливостта на кръвта и не позволява запушването на съдовете. Ентан ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата. Ентан се приема 3 пъти по 1 растителна капсула дневно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
3
x
Високо кръвно налягане (артериална хипертония)