Диабетна нефропатия

Диабетна нефропатия – едно от усложненията на захарната болест!

0
(0)

Като хронично метаболитно заболяване диабетът изисква продължителни медицински грижи. Освен високите нива на кръвна захар (глюкоза) страданието е свързано и с различни усложнения. За да се предотвратят острите и да се намали риска от възникване на хронични усложнения пациентите трябва редовно да контролират нивата на глюкоза в кръвта. Едно от честите усложнения, които настъпват при диабетиците е свързано с увреждане на бъбреците или т.н. диабетна нефропатия. Тя е резултат от нарушения в тяхната функция, като се засяга основната им структурна единица наречена нефрон. Нефроните филтрират кръвта, която преминава през бъбреците. Те имат детоксиращата функция и през тях се елиминират ненужните отпадни вещества. При диабетната нефропатия се увреждат именно нефроните, което затруднява нормалното функциониране на бъбреците.

Най-типичните симптоми при диабетната нефропатия са:

  • – наличие на белтък в урината (протеинурия);
  • – повишени стойности на артериалното кръвно налягане (хипертония);
  • – поява на отоци в областта на очите и краката (обикновено сутрин);
  • – сърбежи по тялото, които са резултат от недостатъчното функциониране на бъбреците и невъзможността да бъдат елиминирани напълно отпадните продукти от обмяната на веществата.
  • Други, не толкова специфични, симптоми на диабетната нефропатия са намаляване на апетита, умора, главоболие, гадене и повръщане.

Обикновено усложнението се развива бавно – в продължение на 10-15 години, като в началото липсва клинична изява.
Лечението на диабетната нефропатия е продължително и включва подходяща диета (ограничен прием на белтъци), постоянен контрол на кръвната захар и артериалното налягане.

В допълнение към поддържащата и медикаментозната терапия при първи симтоми на диабетна нефропатия нефролозите препоръчват употребата на природния продукт Ентан – протектор на кръвоносните съдове. Комбинацията от проантоцианидин и гинко билоба е с доказан ефект при различни състояния, свързани с проблеми в микроциркулацията. Доказано е, че Ентан влияе на цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове).

В заключение може да отбележим, че поддържането на строг гликемичен контрол има ключова роля за намаляване риска от възникване на нефропатия и предотвратяване на по-нататъшно бъбречно увреждане.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
1
x
Високо кръвно налягане (артериална хипертония)