васкулит

Васкулит – малко познатият враг на кръвоносните съдове

Заболяванията на кръвоносните съдове протичат бавно, а когато са увредени дълбоки вени, артерии или капиляри, последствията остават скрити за дълъг период от време. В случаите, когато е налице възпаление на кръвоносните съдове се говори за васкулит.

Какво се случва с кръвоносните съдове при васкулит?

В резултат на възпалението на кръвоносните съдове и развитието на васкулит се наблюдава втвърдяване на съдовата стена, намаляване на еластичността й и стесняване просвета на съда. Повишава се риска от разкъсване на засегнатия кръвоносен съд (оклузия) и последваща исхемия – намаляване и дори спиране притока на кръв към определени зони на тялото.

Причини за поява на васкулит

В много случаи причината за развитие на васкулит е трудна за изясняване. Най-често в основата на заболяването стоят протичащи инфекции, най-вече вирусни. Възможно е обаче възпаление на кръвоносните съдове да се развие и вследствие на алергична реакция към дадено лекарство или като усложнение на различни заболявания – ревматоиден артрит, лупус, нарушения в синтеза на колаген и др.

Васкулит – особености на заболяването

Васкулитът може да засегне различни по размер съдове – от големите вени и артерии до малките по размер капиляри – и да доведе до влошаване кръвоснабдяването на редица органи и системи. На базата на това се разглеждат различни форми на заболяването, при които се засягат кожата, очите, мозъка и др. Възможно е съдовото възпаление да доведе до увреждане и на група от органи, а не само на единични такива. Особеностите на възпалението и типа на засегнатия съд определят и клиничната изява на заболяването.

Симптоми на васкулит

Голямо е разнообразието от симптоми при различните случаи на васкулит. Ако са засегнати кожни кръвоносни съдове, обикновено е налице обрив и зачервяване на кожата. Съдовите увреждания и влошаването на кръвообращението може да доведат до намален приток на кръв към определени нерви, което да предизвика свръхчувствителност или обратно – до загуба на чувствителност в определени зони на тялото и поява на мускулна слабост.
В някои случаи симптомите на васкулит са твърде общи – треска, загуба на апетит и телесно тегло, което затруднява поставянето на диагнозата.

Колко сериозно е заболяването васкулит?

В зависимост от формата на заболяването, при някои пациенти не се налага лечение, но при други такова е необходимо, за да се подобри влошеното кръвоснабдяване на жизненоважни органи. Васкулит на мозъчните кръвоносни съдове може да доведе до инсулт, а възпаление на коронарните съдове, захранващи сърдечния мускул, е сред честите причини за инфаркт. Това показва, че васкулитът може да бъде много сериозно заболяване, а за елиминиране на рисковете от него от първостепенна важност е поддържането на здрави кръвоносни съдове.

За здрави съдове и добро кръвообращение

Поддържането на здрави кръвоносни съдове се постига успешно с приема на Ентан/Entan®. Той има противовъзпалително действие, осигурява укрепване на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението в зоните на ретината, крайниците и мозъка.
Ybilei_20-god_Borola_2

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

33

Коментари

avatar