васкулит
Време за четене: ... минути
5
(1)

Заболяванията на кръвоносните съдове протичат бавно, а когато са увредени дълбоки вени, артерии или капиляри, последствията остават скрити за дълъг период от време. В случаите, когато е налице възпаление на кръвоносните съдове се говори за васкулит.

Какво се случва с кръвоносните съдове при васкулит?

В резултат на възпалението на кръвоносните съдове и развитието на васкулит се наблюдава втвърдяване на съдовата стена, намаляване на еластичността й и стесняване просвета на съда. Повишава се риска от разкъсване на засегнатия кръвоносен съд (оклузия) и последваща исхемия – намаляване и дори спиране притока на кръв към определени зони на тялото.

Причини за поява на васкулит

В много случаи причината за развитие на васкулит е трудна за изясняване. Най-често в основата на заболяването стоят протичащи инфекции, най-вече вирусни. Възможно е обаче възпаление на кръвоносните съдове да се развие и вследствие на алергична реакция към дадено лекарство или като усложнение на различни заболявания – ревматоиден артрит, лупус, нарушения в синтеза на колаген и др.

Васкулит – особености на заболяването

Васкулитът може да засегне различни по размер съдове – от големите вени и артерии до малките по размер капиляри – и да доведе до влошаване кръвоснабдяването на редица органи и системи. На базата на това се разглеждат различни форми на заболяването, при които се засягат кожата, очите, мозъка и др. Възможно е съдовото възпаление да доведе до увреждане и на група от органи, а не само на единични такива. Особеностите на възпалението и типа на засегнатия съд определят и клиничната изява на заболяването.

Симптоми на васкулит

Голямо е разнообразието от симптоми при различните случаи на васкулит. Ако са засегнати кожни кръвоносни съдове, обикновено е налице обрив и зачервяване на кожата. Съдовите увреждания и влошаването на кръвообращението може да доведат до намален приток на кръв към определени нерви, което да предизвика свръхчувствителност или обратно – до загуба на чувствителност в определени зони на тялото и поява на мускулна слабост.
В някои случаи симптомите на васкулит са твърде общи – треска, загуба на апетит и телесно тегло, което затруднява поставянето на диагнозата.

Колко сериозно е заболяването васкулит?

В зависимост от формата на заболяването, при някои пациенти не се налага лечение, но при други такова е необходимо, за да се подобри влошеното кръвоснабдяване на жизненоважни органи. Васкулит на мозъчните кръвоносни съдове може да доведе до инсулт, а възпаление на коронарните съдове, захранващи сърдечния мускул, е сред честите причини за инфаркт. Това показва, че васкулитът може да бъде много сериозно заболяване, а за елиминиране на рисковете от него от първостепенна важност е поддържането на здрави кръвоносни съдове.

За здрави съдове и добро кръвообращение

Поддържането на здрави кръвоносни съдове се постига успешно с приема на Ентан / Entan®. Той има противовъзпалително действие, осигурява укрепване на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението в зоните на ретината, крайниците и мозъка.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: