Атеросклеротична плака
Време за четене: ... минути
4.2
(5)

Атеросклерозата е общо заболяване на организма, което се отличава с хронично протичане.
При атеросклероза във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества, стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди, нарушава се кръвотока и настъпва кислороден глад в различни органи и тъкани.

От къде се появява атеросклеротичната плака

Кръвта при здрав човек тече свободно по артериите и във всички тъкани и органи се снабдяват с кислород и други хранителни вещества. При развитие на атеросклероза по вътрешните стени на артериите се отлага мастна субстанция – холестерол. В началото в кръвоносните съдове възникват слабо забележими мазнини. Малко по малко, те стават по-големи, по-плътни и се наслояват по вътрешната стена на съда. Това натрупване се нарича атеросклеротична плака.

С какво е опасна атеросклеротичната плака

Атеросклеротичната плака се състои от липидно ядро и фиброзна (съединително-тъканна) шапка. При повишено ниво на холестерол в кръвта, мастното ядро на плаката нараства, стеснява кухината на съда, нарушава кръвотока на органа. Развива се исхемия, наблюдава се кислороден глад на органа, който получава кръв от засегнатата артерия. Например, ако атеросклерозата засегне артериите на сърцето, е налице хронична исхемична болест на сърцето. Когато атеросклеротичната плака се отложи в кръвоносните съдове на мозъка, възниква мозъчно нарушения (главоболие, виене на свят, загуба на паметта).

С времето, повърхността на атеросклеротичната плака се възпалява, разранява и разкъсва. След нарушаване на цялостта на плаката се активират процесите на тромбообразуване, поради оголената съдова стена тромбът нараства бързо и заема целия просвет на съда. Ако тромба успее напълно да блокира лумена на съда, се развива остър кислороден глад, възниква исхемия на органа. Острата исхемия на сърдечния мускул предизвиква инфаркт на миокарда (умъртвява се част от сърцето); при остра исхемия на главния мозък се предизвиква инсулт.

Характеристика на заболяването

Атеросклерозата е способна дълго време да остане незабелязана. Нерядко заболяването стартира с най-драматичното усложнение – инфаркт или инсулт.

Лечение

Ангиопластика, стентиране или каротидна ендартеректомия са опции, към които се пристъпва, в зависимост от тежестта на артериалното запушване.
Ендартеректомия – хирургичен метод за отстраняване на вътрешната част на артерията, която е поразена от атеросклеротичната плака.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.2 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: