атеросклероза

Атеросклероза – същност и превенция

Опасната атеросклероза стои в основата на много болести на сърдечно-съдовата система. Ето защо в настоящата статия ще се фокусираме върху нея. Продължавайте да четете, за да разберете какво представлява заболяването и как да се предпазите от него.

Какво е атеросклероза?

Световната здравна организация определя атеросклерозата като варираща комбинация от промени на вътрешния слой на артериите. Натрупване на липиди, комплексни въглехидрати, кръв и кръвни продукти, съединителна тъкан и калциеви отлагания, придружени с изменения в средния съдов слой на артериалната стена.
При атеросклероза се наблюдава изразена промяна в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии. В резултат те спират да функционират нормално.

Как протича атеросклерозата?

Атеросклерозата се развива бавно, с течение на години. В началото засяга повърхността на вътрешната обвивка на съда. Впоследствие се нарушава цялостната структура на съдовата стена и се стеснява нейният отвор. Когато стеснението достигне 50%, кръвоснабдяването се затруднява и рискът от инфаркт или инсулт се повишава. Статистиката сочи, че България е сред страните с най-висока смъртност в Европа от атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове.

Кои са естествените методи за превенция на атеросклероза?

Промените в начина на живот са най-добрият начин за намаляване на опасността от атеросклероза. Ето на какво трябва да се обърне внимание:

Природосъобразна диета

Придържането към здравословен режим на хранене е от съществено значение за предпазване от атеросклероза. За да се предотврати отлагането на липиди в съдовата стена, в ежедневното меню не бива да присъстват източниците на т.нар. „лоши“ мазнини. Такива са преработените храни, полуфабрикатите и индустриалните печива (кифлички, бисквити, торти).
Балансираното хранене помага в борбата със затлъстяването и свързаните с него заболявания – диабет, хипертония и хиперхолестеролемия, които увеличават вероятността за развитие на атеросклероза.

Повече физическа активност

Включването на повече спорт в ежедневието е от изключителна важност, когато става въпрос за предотвратяване на атеросклероза и подобряване функциите на сърдечно-съдовата система. Препоръчително е редовно да се извършват умерени аеробни (кардио) упражнения като бързо ходене, плуване и колоездене.

Без вредни привички

Установено е, че пушачите са много по-предразположени към развитие към атеросклероза от непушачите. Причината за надвисналата опасност се крие в това, че тютюнопушенето води до намаляване на кислорода в кръвта и способства за отлагането на мазнини в артериите. Поради това съветът на специалистите е лошият навик да се изкорени час по-скоро.

По-малко стрес

Редица изследвания сочат, че силното нервно напрежение влияе негативно върху кръвоносните съдове. При стрес в организма се отделят стресовите хормони адреналин и кортизол, под чието влияние кръвоносните съдове се свиват и рискът от поява на атеросклероза нараства. Именно поради стресовите ситуации трябва да се избягват доколкото е възможно.

Контрол на кръвното налягане

Артериалната хипертония уврежда съдовите стени. В дългосрочен план това може да доведе до появата на атеросклероза. Затова контролът на стойностите на кръвното налягане трябва да е стриктен.

Ефективен продукт, който намалява опасността от атеросклероза

За понижаване на риска от развитие на атеросклероза, изключително ефективен е универсалният съдов протектор Ентан/Entan®. Този 100% натурален продукт представлява пълна и рационална биофлавоноидна комбинация с цялостен ефект върху кръвоносните съдове. Всяка капсула на Ентан съчетава в себе си силата на биофлавоноидните съединения флавон гликозиди и терпин лактони, извлечени от Гинко билоба, и мощния антиоксидант проантоцианидин, който е производен на биофлавоноидите. Благодарение на взаимодопълващия ефект на съставките Ентан оказва благоприятно въздействие върху микроциркулацията, ендотела, съдовата стена и течливостта на кръвта. Предотвратява слепването на тромбоцитите и подобрява течливостта на кръвта, като предотвратява запушването на съдовете. Ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата.

Ентан се приема до 3 пъти по 1 растителна капсула дневно, продължително време. Колкото по дълго време се използва, толкова по-силен е ефектът му. Дълговременната употреба не крие риск за здравето.

Ентан е практически безвреден

Не предизвиква нежелани ефекти като дразнене на стомаха и няма странични реакции. Иновативните растителни капсули (VGcaps), в които се предлага, го превръщат в идеален избор за вегани и вегетарианци.
За по-голямо удобство на потребителите Ентан се предлага в два вида опаковки – флакон с 30 растителни капсули и опаковка с 3 блистера по 10 растителни капсули. Цената е достъпна за всеки, а ефектът е гарантиран!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

18

Коментари

avatar