атеросклероза
Време за четене: ... минути
5
(3)

Опасната атеросклероза стои в основата на много болести на сърдечно-съдовата система. Ето защо в настоящата статия ще се фокусираме върху нея. Продължавайте да четете, за да разберете какво представлява заболяването и как да се предпазите от него.

Какво е атеросклероза?

Световната здравна организация определя атеросклерозата като варираща комбинация от промени на вътрешния слой на артериите. Натрупване на липиди, комплексни въглехидрати, кръв и кръвни продукти, съединителна тъкан и калциеви отлагания, придружени с изменения в средния съдов слой на артериалната стена.
При атеросклероза се наблюдава изразена промяна в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии. В резултат те спират да функционират нормално.

Как протича атеросклерозата?

Атеросклерозата се развива бавно, с течение на години. В началото засяга повърхността на вътрешната обвивка на съда. Впоследствие се нарушава цялостната структура на съдовата стена и се стеснява нейният отвор. Когато стеснението достигне 50%, кръвоснабдяването се затруднява и рискът от инфаркт или инсулт се повишава. Статистиката сочи, че България е сред страните с най-висока смъртност в Европа от атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове.

Кои са естествените методи за превенция на атеросклероза?

Промените в начина на живот са най-добрият начин за намаляване на опасността от атеросклероза. Ето на какво трябва да се обърне внимание:

Природосъобразна диета

Придържането към здравословен режим на хранене е от съществено значение за предпазване от атеросклероза. За да се предотврати отлагането на липиди в съдовата стена, в ежедневното меню не бива да присъстват източниците на т.нар. „лоши“ мазнини. Такива са преработените храни, полуфабрикатите и индустриалните печива (кифлички, бисквити, торти).
Балансираното хранене помага в борбата със затлъстяването и свързаните с него заболявания – диабет, хипертония и хиперхолестеролемия, които увеличават вероятността за развитие на атеросклероза.

Повече физическа активност

Включването на повече спорт в ежедневието е от изключителна важност, когато става въпрос за предотвратяване на атеросклероза и подобряване функциите на сърдечно-съдовата система. Препоръчително е редовно да се извършват умерени аеробни (кардио) упражнения като бързо ходене, плуване и колоездене.

Без вредни привички

Установено е, че пушачите са много по-предразположени към развитие към атеросклероза от непушачите. Причината за надвисналата опасност се крие в това, че тютюнопушенето води до намаляване на кислорода в кръвта и способства за отлагането на мазнини в артериите. Поради това съветът на специалистите е лошият навик да се изкорени час по-скоро.

По-малко стрес

Редица изследвания сочат, че силното нервно напрежение влияе негативно върху кръвоносните съдове. При стрес в организма се отделят стресовите хормони адреналин и кортизол, под чието влияние кръвоносните съдове се свиват и рискът от поява на атеросклероза нараства. Именно поради стресовите ситуации трябва да се избягват доколкото е възможно.

Контрол на кръвното налягане

Артериалната хипертония уврежда съдовите стени. В дългосрочен план това може да доведе до появата на атеросклероза. Затова контролът на стойностите на кръвното налягане трябва да е стриктен.

Ефективен продукт, който намалява опасността от атеросклероза

За понижаване на риска от развитие на атеросклероза, изключително ефективен е универсалният съдов протектор Ентан / Entan®. Този 100% натурален продукт представлява пълна и рационална биофлавоноидна комбинация с цялостен ефект върху кръвоносните съдове. Всяка капсула на Ентан съчетава в себе си силата на биофлавоноидните съединения флавон гликозиди и терпин лактони, извлечени от Гинко билоба, и мощния антиоксидант проантоцианидин, който е производен на биофлавоноидите. Благодарение на взаимодопълващия ефект на съставките Ентан оказва благоприятно въздействие върху микроциркулацията, ендотела, съдовата стена и течливостта на кръвта. Предотвратява слепването на тромбоцитите и подобрява течливостта на кръвта, като предотвратява запушването на съдовете. Ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата.

Ентан се приема до 3 пъти по 1 растителна капсула дневно, продължително време. Колкото по дълго време се използва, толкова по-силен е ефектът му. Дълговременната употреба не крие риск за здравето.

Ентан е практически безвреден

Не предизвиква нежелани ефекти като дразнене на стомаха и няма странични реакции. Иновативните растителни капсули (VGcaps), в които се предлага, го превръщат в идеален избор за вегани и вегетарианци.
За по-голямо удобство на потребителите Ентан се предлага в два вида опаковки – флакон с 30 растителни капсули и опаковка с 3 блистера по 10 растителни капсули. Цената е достъпна за всеки, а ефектът е гарантиран!

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: