Атеросклероза – симптоми
Време за четене: ... минути
5
(3)

Атеросклеротичното поражение се развива постепенно. Умерено изразената атеросклероза не предизвиква никакви усещания.

Обикновено симптомите на атеросклеротичните поражения възникват след като артерията е толкова стеснена, че не успява адекватно да снабдява тъкани и органи с достатъчно количество кръв.

Понякога атеросклеротичната плака или образувалия се тромб напълно блокира лумена на съда, и тогава възникват опасни и тежки усложнения, като инфаркт на миокарда или инсулт.
Симптомите и нарушенията във функциите на засегнатите органи и системи определят локацията на тромба.

 

Примерни симптоми

Ако имате атеросклероза на коронарните артерии, вие може да изпитате болка и тежест зад гръдната кост – стенокардия (ангина пекторис).

Ако имате атеросклероза на артериите, които снабдяват мозъка с кръв, вие може да изпитвате симптоми, като: внезапно изтръпване или слабост в крайниците, трудност при говорене или промискуитет, нарушена функция на лицевите мускули. Всичко това е признак на преходна исхемична атака, която при отсъствие на адекватно и навременно лечение можа да се развие инсулт.

Ако имате атеросклероза на артериите на горни или долни крайници, могат да се появят симптоми в поразените периферни артерии, например болка с “компресираща” сила в областта на мускулите на долната част на крака или бедрото при ходене – интермитентно накуцване.

Ако имате атеросклероза на бъбречните артерии, може да се появи високо кръвно налягане – реноваскуларна артериална хипертония или бъбречна недостатъчност.

Ако имате атеросклероза на артериите, които хранят половите органи, то ще се появят проблеми в половата сфера както при жените, така и при мъжете. При последните, този проблем може да се окаже причина за еректила дисфункция.

Прогресирането на заболяването води до развитие на язви, некроза, гангрена на крайниците.

 

Кога трябва да потърся специалист

Ако подозирате, че имате атеросклероза, не забравяйте да уведомите специалист.
Необходимо е да се обърне внимание на симптоми, като: болка в гърдите, болки в мускулите на краката при ходене или нарушена чувствителност.

Ранната диагностика и лечение може да предотврати бързото прогресиране на заболяването и риска от възникване на инфаркт на миокарда, инсулт или други усложнения.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: