Атеросклероза-холестеролът
Време за четене: ... минути
5
(1)

Думата “атеросклероза” произлиза от гръцкото athere – каша и sclerosis – уплътнение.
Това е хронично заболяване, което нарушава процесите на обмяна на веществата, и ако се говори в детайли, атеросклерозата е отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове с образуване на плаки.

Тези плаки най-често се образуват в артериите на сърцето, мозъка и краката. Атеросклерозата може да се сравни с отлагания на варовик по вътрешността на водопроводните тръби по които, в продължение на много години, тече гореща вода. С годините, диаметърът на тръбите постепенно намалява, което затруднява преминаването на водата.

Атеросклерозата придобива хроничен характер и се явява най-честата причина за инвалидност и преждевременна смърт. Често засяга хора във възраст 40-45 години, в полза на мъжкото съсловие.

Атеросклероза – „умна“ болест

Лесно е да си представим какво е атеросклероза, но това заболяване, както и хипертонията, е изключително коварно. Самите плаки се образуват в различни участъци на кръвоносните съдове, и съответно, те се стесняват само на тези места, на които се отлага плаката. На практика, ограничаване на притока на кръв липсва, променя се единствено скоростта на преминаване през всяко препятствие-плака. Ето защо, ранното откриване и диагностициране на атеросклероза е много трудно.

Човек се ражда с чисти еластични на кръвоносните съдове и нормални нива на холестерола. След време, под действие на неблагоприятни обстоятелства, стените на кръвоносните съдове се уплътняват, холестерола започва да се превръща в плака и в крайна сметка води до атеросклероза.

Установено е, че атеросклерозата се развива при хора, които са изложени на продължително нервно и психическо напрежение; такива, които водят заседнал начин на живот и се хранят нерационално (склонност към преяждане; отдават предпочитания към храни, богати на животински мазнини и др.).

Кои съдове са изложени на риск

Атеросклеротичните изменение най-често се локализират в аортата, сърцето, мозъка, бъбречните артерии и артериите на крайниците. Картината на заболяването и оплакванията на болния зависят от степента на поражение на едни или други артерии.

Атеросклероза на коронарните артерии (сърдечни кръвоносни съдове) често се проявява във формата на стенокардия, инфаркт, коронарна и кардио-склероза. В основата на патологичния процес тук лежат и нарушения между потребностите на сърцето от кръвоснабдяване и неговото реално осъществяване.

Атеросклероза на аортата обикновено се проявява във възраст 50-60 години, като тежките форми могат да протичат безсимптомно. Често засяга възходящата аорта и аортна дъга.

Атеросклерозата на артериите на главния мозък, симптоми: спад в работоспособността, особено умствена; спад в паметовите способности, активно внимание, лесна уморяемост. С течение на времето се появява виене на свят, безсъние, пациентите стават капризни, придирчиви. Наблюдава се спад в интелектуалните способности.

Атеросклерозата на долните крайници нарушава тяхното оросяване с кръв и води до изтръпване, мускулна слабост и болки. Типични са болките при ходене, които принуждават болния да спре и почине.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: