Към многобройните ползи от приема на антиоксиданти можем да добавим още една – те благоприятстват функцията на сърдечно-съдовата система. В редовете по-долу ще разберем повече за полезния им ефект и за начините, по които можем да си ги набавим.
Какво представляват антиоксидантите?
Антиоксидантите са малки молекули, които предпазват клетките от свободните радикали – увредени молекули с един липсващ електрон, главни виновници за стареенето на организма и за появата на различни заболявания.
Установено е, че колкото повече антиоксиданти приемаме, толкова повече се увеличава защитата на тялото от увреждащото действие на свободните радикали. Доказано е още, че антиоксидантите имат свойството да повлиява благоприятно лечението на сърдечно-съдови заболявания като хронична и венозна лимфна недостатъчност и диабетна ретинопатия. Ето защо специалистите приканват да се увеличи приема им.
Как да си набавим антиоксиданти?
Високо количество антиоксиданти могат да се набавят чрез храната посредством приема на:
Горски плодове
Боровинките, къпините, малините и горските ягоди са богати източници на антиоксиданти. Ползите им се дължат на антоцианините в състава им – група растителни пигменти с мощно антиоксидантно действие. Именно на тях се дължи синкавия, червения и лилавия цвят на изброените горски плодове. Известни са със способността си да противодействат на свободните радикали, които увреждат вътрешното покритие (ендотела) на кръвоносните съдове.
Фасул
Бобът е първенец по съдържание на антиоксиданти сред бобовите култури. Именно поради това трябва да се консумира по-често от всеки, който е загрижен за здравето на сърдечно-съдовата система. С най-изразен положителен ефект върху сърцето и съдовете са червеният и шареният боб. В допълнение към антиоксидантите, те могат да се похвалят още и с високо количество протеини, фибри, витамини и минерали.
Гъби
Някои видове гъби като печурките съдържат изключително големи количества от антиоксидантите ерготионеин и глутатион, които неутрализират свободните радикали и осезаемо намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Ядки
Антиоксидантите в орехи, бадеми, лешници, шамфъстъци и кедрови ядки допринасят за доброто сърдечно-съдово здраве. Елагиновата киселина, селенът, витамин Е и омега-3 мастните киселини в състава на тези ядки, пък спомага за еластичността на кожата и подсилват имунната система. Поради това ядките на всяка цена трябва да са част от ежедневното меню.
Какао
Чистото какао изобилства от флавоноиди (вещества с мощен антиоксидантен ефект), и в частност от процианидин, който действа като силен протектор срещу сърдечно-съдови заболявания.
Зелен чай
Тази прекрасна напитка е богата на полифеноли, които от своя страна съдържат флавоноиди. За да подобрим работата на сърцето и кръвоносните съдове, трябва да я приемаме по-често.
Още източници на антиоксиданти
- Царевица
- Патладжан
- Тъмно- и светлозелени зеленчуци (броколи, спанак, зеле, грах)
- Оранжево-жълти зеленчуци (тиква и моркови)
- Пълнозърнести продукти (хляб, макарони)
Кой е най-пълният естествен източник на антиоксиданти у нас?
Освен с хранителния режим обилно количество антиоксиданти може да се осигури с природния продукт Ентан / Entan®. Универсалният съдов протектор притежава изразено антиоксидантно действие, дължащо се на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди в състава му. Всяка капсула на Ентан доставя на организма прецизно дозирано количество екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и мощният антиоксидант проантоцианидин. Благодарение на взаимодопълващото действие на активните вещества, Ентан подобрява кръвоснабдяването на ретината, крайниците, ушите и мозъка. Заздравява колагена и еластина. Укрепва стените на кръвоносните съдове. Има противовъзпалително действие. Ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата. Предотвратява слепването на тромбоцитите, подобрява течливостта на кръвта и не позволява запушването на съдовете. Доставя необходимите кислород и хранителни вещества.
Най-доброто обаче тепърва предстои!
Ентан има доказан положителен ефект върху различни болестни състояния – ретинопатии, разширени вени, мозъчен инсулт, отслабване на паметта и концентрация, шум в ушите и световъртеж, инфаркт и периферни съдови заболявания.
За постигане на оптимален ефект се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно след хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето. Ентан не предизвиква нежелани ефекти като дразнене на стомаха и няма странични реакции. Подходящ е дори за вегетарианци и вегани, тъй като се предлага в растителни капсули (VGcaps).
За още по-голямо удобство на потребителите Ентан се предлага в два вида опаковки – флакон с 30 растителни капсули и кутия с 3 блистера по 10 растителни капсули.
Свързани публикации