диабетна ретинопатия лечение

Време за четене: ... минути
4.1
(96)
В статията ще прочетете:

Диабет тип 2 е все по-често срещащо се заболяване и сред млади, и сред възрастни хора. Поради тази причина се налага да се изяснят и рисковете от усложнения, съпътстващи диабета. С най-голяма честота от всички тях се явява очното заболяване диабетна ретинопатия.

Статистиката сочи, че в световен мащаб диабетиците са няколкостотин милиона, като една трета от тях развиват диабетна ретинопатия. Това е една от водещите причини за слепота и други сериозни проблеми, засягащи очите и зрението. Състоянието може да се развие при диабет тип 1 и диабет тип 2. Този факт изисква сериозно отношение към диабета и вземане на мерки за намаляване на риска от диабетна ретинопатия.

Учени от Института по публично здраве към университета в Пърт (Австралия) са установили, че диабетът повишава с минимум 60% риска от ретинопатия. В частност при жените статистиката е още по-тревожна – жените с диабет страдат от проблеми със зрението два пъти по-често от останалите.

Причини за поява на диабетна ретинопатия

Основна роля за появата на диабетна ретинопатия има увреждането на кръвоносните съдове. То неизбежно настъпва вследствие на високите нива на глюкоза в кръвта, характерни за диабетиците. Поддържането на висока кръвна захар в кръвта с течение на времето може да доведе до запушване на кръвоносните съдове, подхранващи ретината. Това причинява прекъсване на кръвоснабдяването ѝ. В резултат окото се опитва да произведе нови кръвоносни съдове. Тези съдове обаче, не се развиват правилно. От друга страна високата кръвна захар стимулира възпалителни процеси в съдовете, стените им изтъняват и пропускливостта им се повишава. Това предизвиква необратими зрителни нарушения, които се означават като диабетна ретинопатия.

Рискови фактори за развитие на диабетна ретинопатия

Освен високите нива на кръвна захар за появата на ретинопатия допринасят още няколко фактора:

Хипертония – високото кръвно налягане също увеличава риска от влошаване на кръвотока към ретината и последващото ѝ увреждане. Диабетиците с високо кръвно налягане са най-застрашената от диабетна ретинопатия група.

Висок холестерол – това е най-честата причина за поява на хипертония и съответно е следващият най-застъпен рисков фактор за диабетна ретинопатия
Бременност – през този период рискът от ретинопатия се повишава значително, дори за жените, които нямат диабет

Тютютнопушене

Раса и етнос – афроамериканците, испанците и испано-говорящите, и индианците са с предразположеност към развитие на диабетна ретинопатия

Форми на диабетна ретинопатия

Непролиферативна диабетна ретинопатия
Тази форма на заболяването се нарича още ранна ретинопатия. Тя се характеризира с изтъняване на стените на кръвоносните съдове в ретината. Малки участъци по стените на съдовете (микроаневризми) се подуват и изпускат течност и кръв в ретината. По-големите съдове на ретината могат да започнат да се разширяват и променят диаметъра си. Състоянието може да прогресира при блокиране на повече кръвоносните съдове. В някои случаи увреждането на кръвоносните съдове в ретината може да причини оток на макулата (централната част на ретината). Ако отокът на макулата намалява зрението се изисква своевременно лечение за предотвратяване загуба на зрението.

Пролиферативна диабетна ретинопатия
При този по-тежък тип ретинопатия увредените кръвоносни съдове се запушват. Това предизвиква растеж на нови, анормални кръвоносни съдове в ретината. Те са крехки и лесно кървят, като течността може да попадне в стъкловидното тяло на окото. В резултат на пролиферацията на нови кръвоносни съдове може да се стигне и до отлепване на ретината.

Симптоми на диабетна ретинопатия

В ранните стадии на заболяването може да не се наблюдава симптоматика.

В хода на прогресията му може да се появят:

  • Петна или плаващи обекти в полезрението
  • Замъгляване на зрението
  • Намаляване на зрението
  • Тъмни или слепи петна в определени части от зрението
  • Загуба на зрение
Ентан баннер

Кога е необходимо да се посети офталмолог?

Препоръчва се хората с диабет да провеждат очни прегледи поне веднъж годишно, дори да не изпитват симптоми на очни заболявания. Развитието на диабет по време на бременността (гестационен диабет) или преди забременяване увеличава риска от диабетна ретинопатия. При бременност личния лекар може да назначи допълнителни офталмологични прегледи през целия период на бременността.

При замъгляване, намаляване или изпитване на други проблеми със зрението задължително насрочете преглед при офталмолог.

Диагностициране на диабетна ретинопатия

Очното заболяване се диагностицира след пълен очен преглед, включващ разширяване на зениците. По време на него офталмологът изследва за потенциални аномалии вътрешната и външната част на окото.

Флуоресцеинова ангиография
След като зениците се разширят, се вкарва багрило венозно в ръката. Проследява се и се заснема как това специфично багрило се движи по кръвоносните съдове в очите. По изображенията може да се определи дали кръвоносните съдове са запушени, пропускливи или увредени.

Оптична кохерентна томография
Снимките, направени чрез този тест, предоставят изображение на напречно сечение на ретината, което показва плътността на ретината. Това помага да се определи колко течност (ако има такава) е изтекла в ретината. В бъдеще могат да се правят още такива тестове, за да се следи ефективността на лечението.

Възможни усложнения на очното заболяване

Кръвоизлив в стъкловидното тяло
Новите кръвоносни съдове могат да пропускат течност в стъкловидното тяло на окото. Ако кръвоизливът е малък, могат да се наблюдават няколко тъмни петна. В по-тежките случаи, кръвоизливът може да изпълни цялото око и да блокира зрението. Кръвоизливът в стъкловидното тяло сам по себе си не пречинява трайна загуба на зрението и обикновено се изчиства в рамките на няколко седмици или месеци. Ако ретината не е увредена, зрението възвръща нормалната си яснота.

Отлепване на ретината
Анормалните кръвоносни съдове стимулират разрастване на новообразувана тъкан (белег). Тя може да причини отдръпване на ретината от задната част на окото. Това може да доведе до поява на плаващи петна и светкавици в полезрението, както и тежка загуба на зрение.

Глаукома
Нови кръвоносни съдове могат да растат в предната част на окото (ириса), като пречат на нормалното изтичане на течност извън окото. Това може да повиши вътреочното налягане, да увреди зрителния нерв и причини глаукома.

Слепота
Диабетната ретинопатия, в комбинация с оток на макулата и глаукома могат да доведат до пълна слепота.

Препоръки за профилактика на диабетна ретинопатия

Зачестяването на случаите на заболяването е обезпокоителна тенденция с висока социална значимост. Това е поводът лекарите да дадат няколко ключови препоръки за съхраняване на доброто зрение.

Тези съвети включват:

Поддържане на нормални нива на кръвната захар
Когато количеството на глюкоза в кръвта е твърде високо, малките кръвоносни съдове в очите – капилярите, се увреждат. Ето защо поддържането на нормални стойности на кръвната захар е основен приоритет за диабетиците. Това коства известни усилия в началото, но старанието си заслужава, тъй като води до облекчаване състоянието на пациента. То предотвратява увреждането не само на очите, но и на редица вътрешни органи (сърце, бъбреци и др.)

Спазване на подходящ хранителен режим
Строгото придържане към здравословно ежедневно меню е от съществено важност за предпазване от развитие на болестта. Диетата допринася за активиране функциите на задстомашната жлеза (панкреаса) и нормализиране на въглехидратната обмяна. Препоръчително е на трапезата на диабетиците да присъстват изобилие от зеленчуци. Необходимо е консумацията на тестени произведения и продукти, богати на трансмазнини да се ограничи. Приемът на захар трябва да се преустанови.

Увеличаване на физическата активност
Включването на спорт в ежедневната рутина е мощно оръжие срещу диабетна ретинопатия. Спортните дейности подобряват контрола на глюкозата и предпазват стените на кръвоносните съдове от увреждане. Доказано благотворен ефект оказват аеробните упражнения. За да извлекат максимални ползи от тях, е добре пациентите да ги практикуват най-малко 150 минути на седмица. Преди да започнат с тренировките обаче, диабетиците непременно трябва да се консултират с лекуващия си лекар.

Отказ от вредните навици

Активните пушачи с диабет са в повишен риск от усложнения. Откажете вредния навик, за да намалите опасността от очни увреждания и да подпомогнете здравето си.

Редовни очни прегледи
Посещението при офталмолог веднъж годишно е задължително за пациентите с диабет, които както споменахме, са най-уязвими от поява на диабетна ретинопатия. Ранното установяване на изменения в ретината значително може да забави прогресията на заболяването. Експертите напомнят, че лицата с наскоро диагностициран захарен диабет трябва да провеждат още по-често профилактични прегледи на очите. Това важи и за тези с фамилна обремененост. Очните прегледи е добре да се провеждат на всеки 2-4 месеца.

Защита и грижа за кръвоносните съдове с цел профилактика и допълващо лечение на диабетна ретинопатия

Грижата за кръвоносните съдове е наложителна за хората, които са изложени на висока опасност или страдат от диабетна ретинопатия. Предприемането на тази мярка се налага, защото това е най-сигурният начин за подобряване състоянието на кръвоносните съдове в окото. Страдащите от диабет трябва да насочат вниманието си към безопасни и същевременно високоефективни методи за съдова протекция и грижа. С най-висок успех в профилактиката и поддържащото лечение на диабетна ретинопатия се ползват съдовите протектори, съдържащи пълна и рационални комбинации от биофлавоноиди. Сред най-мощните биофлавоноидни съединения са екстрактът от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксидантът проантоцианидин.

Биофлавоноидите са естествени вещества (фитохимикали), които имат мощно благоприятно въздействие върху съдовете от кръвоносната система – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Помагат за заздравяване на стените на съдовете, подобряване на еластичността и общия им тонус. Увеличават устойчивостта на капилярите и намаляват пропускливостта им. Намаляват възпалението на съдовете, поддържат ендотелната им функция и подобряват течливостта на кръвта. Подобряват кръвоснабдяването на ретината, вестибулара, мозъка и крайниците. Оказват регулиращ ефект върху високия холестерол и кръвната захар.

Подходи в лечението на очното заболяване

Лечение при ранна диабетна ретинопатия
Ако имате лека до умерена степен на непролиферативна диабетна ретинопатия, може да не се нуждаете от лечение веднага. Вашият офталмолог ще следи състоянието на очите и зрението, за да определи кога да се започне лечение. Важно е и да обсъдите с вашия личен лекар или ендокринолог възможни начини за по-добър контрол на диабета. Когато ретинопатията е лека или умерена, доброто менажиране на кръвната захар помага за забавяне на прогресията.

Лечение при тежка ретинопатия
Ако страдате от пролиферативна ретинопатия или едем (оток) на макулата, се нуждаете от своевременно лечение.

То може да включва някоя от следните процедури:

Инжектиране на медикаменти в окото
Tези медикаменти се наричат инхибитори на съдов ендотелен растежен фактор, и се инжектират в стъкловидното тяло на окото. Помагат за спиране на растежа на нови кръвоносни съдове и предотвратяват натрупването на течности.

Фотокоагулация
Tова е лазерна терапия, която може да спре или забави изтичането на кръв и течности в окото. По време на процедурата върху анормалните кръвоносни съдове се прилага термичното въздействие на лазера.

Панретинална фотокоагулация
Tози тип лазерно лечение може да помогне за свиване на анормалните кръвоносни съдове. При тази процедура участъците на ретината, разположени далеч от макулата, се третират с разпръснати лазерни лъчения.

Витректомия
Tази процедура включва малък разрез в окото, с който се цели отстраняване на кръвта от стъкловидното тяло, както и разрастналата се тъкан след пролиферацията на съдовете, която придърпва ретината.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.1 / 5. Брой гласове: 96

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета