Диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия – увод

Диабет тип 2 е все по-често срещащо се заболяване и сред млади, и сред възрастни хора. Поради тази причина се налага да се изяснят и рисковете от усложнения, съпътстващи диабета. С най-голяма честота от всички тях се появява т.нар. диабетна ретинопатия.

Статистиката сочи, че в световен мащаб диабетиците са няколкостотин милиона, като една трета от тях развиват диабетна ретинопатия. Това е една от водещите причини за слепота и други сериозни проблеми с очите и зрението. Доскоро диабет тип 2 беше известен като старчески диабет, но днес се диагностицира при все по-млади хора. Всичко това изисква сериозно отношение към диабета и вземане на мерки за намаляване на риска от диабетна ретинопатия.

Учени от Института по публично здраве към университета в Пърт (Австралия) са установили, че наличието на диабет повишава с минимум 60% риска от развитие на ретинопатия. В частност при жените статистиката е още по-тревожна – диабетичките два пъти по-често страдат от проблеми със зрението в сравнение със здравите жени.

Диабетна ретинопатия – причини

Основна роля за появата на диабетна ретинопатия има увреждането на кръвоносните съдове. То неизбежно настъпва вследствие на високите нива на глюкоза в кръвта, характерни за диабетиците. При висока кръвна захар се стимулират възпалителните процеси в съдовете, стените им изтъняват и се увреждат. Увреждането на фините артерии в ретината на окото предизвикват необратими зрителни нарушения, които се означават като диабетна ретинопатия. Освен високите нива на кръвна захар за появата на ретинопатия допринасят още няколко фактора:

  • хипертония – високото кръвно налягане също увеличава риска от влошаване кръвотока към ретината и последващото й увреждане. Диабетиците с високо кръвно налягане са най-застрашената от диабетна ретинопатия група
  • висок холестерол – това е най-честата причина за поява на хипертония и съответно е следващият най-застъпен рисков фактор за диабетна ретинопатия
  • бременност – през този период рискът от ретинопатия се повишава значително, дори за жените, които нямат диабет

Препоръки за овладяване на диабетна ретинопатия

Зачестяването на случаите на диабетна ретинопатия е обезпокоителна тенденция с висока социална значимост. Това е поводът лекарите да дадат няколко ключови препоръки към населението за съхраняване на доброто зрение. Тези препоръки включват:

Поддържане на нормални нива на кръвната захар
Когато количеството на глюкоза в кръвта е твърде високо, малките кръвоносни съдове в очите – капилярите, се увреждат. Ето защо поддържането на нормални стойности на кръвната захар е основен приоритет за диабетно болните. Това коства известни усилия в началото, но старанието си заслужава, тъй като води до облекчаване състоянието на пациента и предотвратява увреждането не само на очите, но и на редица вътрешни органи (сърце, бъбреци и др.)

Спазване на подходящ хранителен режим

Строгото придържане към здравословно ежедневно меню е от съществено важност за предпазване от диабетна ретинопатия. Диетата допринася за активиране функциите на задстомашната жлеза (панкреаса) и нормализиране на въглехидратната обмяна. Препоръчително е на трапезата на диабетиците да присъстват изобилие от зеленчуци. Необходимо е консумацията на тестени произведения, млечни продукти и зърнени храни да се ограничи. Приемът на захар трябва да се преустанови.

Увеличаване на физическата активност
Включването на спорт в ежедневната рутина е мощно оръжие срещу диабетна ретинопатия. Спортните дейности подобряват контрола на глюкозата и предпазват стената на кръвоносните съдове от увреждане. Доказано благотворен ефект оказват аеробните упражнения. За да извлекат максимални ползи от тях, е добре пациентите да ги практикуват най-малко 150 минути на седмица. Преди да започнат с тренировките обаче, диабетиците непременно трябва да се консултират с лекуващия си лекар.

Редовни очни прегледи
Посещението при офталмолог веднъж годишно е задължително за пациентите с диабет, които както казахме, са най-уязвими от поява на диабетна ретинопатия. Ранното установяване на изменения в ретината значително може да забави прогресията на заболяването. Експертите напомнят, че лицата с наскоро диагностициран захарен диабет и онези, които са с фамилна обремененост трябва да провеждат още по-често профилактични прегледи на очите – на всеки 2-4 месеца.

Прием на съдово-протективни продукти
Използването на съдово-протективни средства е наложително за хората, които са изложени на висока опасност от развитие на диабетна ретинопатия. Предприемането на тази мярка се налага, защото това е най-сигурният начин за подобряване състоянието на кръвоносните съдове в окото.

Още при първи симптоми на диабетна ретинопатия, както и превантивно за намаляване на риска от развитието й, се препоръчва прием на Ентан/Entan®. Продуктът може да се приема и като допълващо средство след лазерна корекция на зрението при хора с ретинопатия. Ентан е уникално ефективно средство, което допринася за заздравяване на кръвоносните съдове и подобряване на микроциркулацията в областта на ретината, мозъка и крайниците. Това го прави първи избор на специалистите не само при диабетна ретинопатия, но и при разширени вени, нарушено оросяване на мозъка и периферните зони на тялото, тромбофлебит, влошена памет и шум в ушите.

Коментари

avatar