Диабетна ретинопатия

Диабет тип 2 е все по-често срещащо се заболяване и сред млади, и сред възрастни хора. Поради тази причина се налага да се изяснят и рисковете от усложнения, съпътстващи диабета. С най-голяма честота от всички тях се появява т.нар. диабетна ретинопатия.

Диабетна ретинопатия

Непосредствената здравна заплаха за страдащите от диабет тип 2

Основна роля за появата на диабетна ретинопатия има увреждането на кръвоносните съдове. То неизбежно настъпва вследствие на високите нива на глюкоза в кръвта, характерни за диабетиците. При висока кръвна захар се стимулират възпалителните процеси в съдовете, стените им изтъняват и се увреждат. Увреждането на фините артерии в ретината на окото предизвикват необратими зрителни нарушения, които се означават като диабетна ретинопатия. Колко често развитието на диабет провокира появата на ретинопатия?

Учени от Института по публично здраве към университета в Пърт (Австралия) са установили, че наличието на диабет повишава с минимум 60% риска от развитие на ретинопатия. В частност при жените статистиката е още по-тревожна – диабетичките два пъти по-често страдат от проблеми със зрението в сравнение със здравите жени. Тези данни ясно показват две тенденции в разпространението на ретинопатията:

  • диабетиците са основната част от засегнатите
  • жените са много по-застрашени от мъжете

Световен здравен проблем

Статистиката сочи, че в световен мащаб диабетиците са няколкостотин милиона, а поне една трета от тях развиват диабетна ретинопатия. Това е една от водещите причини за слепота и други сериозни проблеми с очите и зрението. Доскоро диабет тип 2 беше известен като старчески диабет, но днес се диагностицира при все по-млади хора. Всичко това изисква сериозно отношение към диабета и вземане на мерки за намаляване на риска от диабетна ретинопатия.

Наскоро водещи лекари офталмолози алармираха, че у нас се наблюдава бум на случаите на хора с това зрително заболяване. Ще споделим тяхната препоръка за това как хората с диабет и проблеми с кръвообращението могат да се предпазят и да се справят по-лесно при диабетна ретинопатия.

При диабетна ретинопатия ключова роля има навременното търсене на помощ. За съжаление офталмолозите у нас отчитат 2 тревожни тенденции:

  • от диабет страдат все повече хора, сред които и младежи
  • те търсят лекарска помощ едва след като са се появили проблеми с очите и зрението

Препоръки на лекарите за овладяване на диабетна ретинопатия

Зачестяването на случаите на диабетна ретинопатия е обезпокоителна тенденция с висока социална значимост. Това е поводът лекарите да дадат няколко ключови препоръки към населението за съхраняване на доброто зрение. Тези препоръки включват:

  • периодичен офталмологичен преглед. Процедурата е задължителна за диабетиците и силно препоръчителна за всеки зрял човек, дори при липса на зрителни проблеми
  • полагане на достатъчно грижи за укрепване на кръвоносните съдове и поддържане на кръвообращението. Освен за диабетиците, тази препоръка е ключова за хората с хипертония (високо кръвно налягане) и атеросклероза

Появата на ретинопатия е индикатор за наличие на съдови увреждания. Това засилва нуждата от прием на съдовопротективни продукти, които подобряват кръвната циркулация и състоянието на кръвоносните съдове. Деликатното състояние при хората с диабет ограничава спектъра на позволените за ползване продукти. Важно е да се подбират такива без странични ефекти, които са подходящи за прием във всеки стадии на заболяването.