срещу диабетна ретинопатия
Време за четене: ... минути
0
(0)

Изследователи от Университета на Юта в Солт Лейк Сити са изолирали съединение, което може да спомогне в борбата срещу диабетна ретинопатия. То е наречено NAV-2729 и е способно да инхибира протеин, отговорен за появата и прогресията на диабетна ретинопатия. Как се е стигнало до откритието и защо учените вярват, че то ще промени живота на 115 милиона души?

Нова надежда в борбата срещу диабетна ретинопатия

На страниците на The Journal of Clinical Investigation, където е публикувано проучването, учените вдигат завесата на клиничните изпитвания, предшестваща революционното откритие.

Едва ли е изненада за някого, че за целите на експеримента се използват генетично модифицирани мишки с диабет. При изследването се установява, че протеините ARNO, GEP100 и ARF6 имат ключова роля в развитието на диабетна ретинопатия при гризачите. Сред тях ARF6 се отличава като основен „виновник“, тъй като увеличава експресията на съдово ендотелния растежен фактор (VEGF). Същият е отговорен за появата на диабетната ретинопатия. Учените сравняват протеина с недобросъвестен регулировчик, който вместо да всява ред сред потока от автомобили, се опитва да предизвика пътно-транспортни произшествия.

Наблюденията дават основание учените да заключат, че трябва да инхибират VEGF, за да спрат възпалителните процеси във фините артерии в ретината на окото

Ето как се стига до разработването на съединението NAV-2729, което изключително добре се справя с мисията да потисне ARF6. Инжектирано в очите на гризачите, то води до овладяване на възпаленията и образуване на нови здрави кръвоносни съдове.

Лечението с NAV-2729 дава много по-добри резултати, отколкото широко прилаганата към момента вътреочна инжекция с анти-VEGF медикамент. При нея се наблюдава подобрение в състоянието на едва 40% от засегнатите. Тепърва предстои да се разбере дали съединението ще затвърди своя успех в следващата фаза на клиничните изпитвания. При нея, съединението ще се тества върху хора.

Доказано природно средство срещу диабетна ретинопатия

Само времето ще покаже дали NAV-2729 ще оправдае големите очаквания, които учените му възлагат в борбата с диабетната ретинопатия. Поради прогресивния характер на заболяването обаче, лечението не търпи отлагане. Това изисква предприемането на навременни мерки. Неизменна част от терапията е приемът на продукти, които подобряват кръвната циркулация и състоянието на кръвоносните съдове.

Универсалният съдов протектор Ентан / Entan® е разумен избор при хората с диабет поради доказаното му мощно действие без странични ефекти. Пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди във всяка капсула оказва благотворно въздействие върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Благодарение на своя уникален състав, Ентан въздейства мощно върху няколко групи проблеми на кръвоносните съдове. Най-честите от тях са предизвикани от изтъняване, липса на оросяване и разпад на колагена.

В дългосрочен план, Ентан доказано подобрява зрението на засегнатите от диабетна ретинопатия.

Ентан се приема до 3 капсули дневно, след хранене продължително време.

диабетна ретинопатия лечение

Приложение на комбинация от Ентан/Entan® и Околут Дуо/Ocolut® Duo при пациенти с диабетна ретинопатия и полиневропатия

Д-р Красимир Кулински

общопрактикуващ лекар – гр. Пазарджик

диабетна ретинопатия

Клинично наблюдение на ефекта на Ентан/Entan® върху съдовете на преден очен сегмент при пациенти с артериална хипертония и захарен диабет

Проф. Христина Групчева

Ръководител катедра Очни болести и зрителни науки, Очна болница Варна

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: