усложнения на диабета
Време за четене: ... минути
5
(1)

Диабет, освен с разпространеното народно наименование „захарна болест“, може да се разглежда и като обобщаващ термин, обхващащ група хронични състояния, предизвикани от високата кръвна захар (хипергликемия). Модерната медицина използва разнообразен набор от фармацевтични и такива, засягащи начина на живот методи, с които да се упражнява контрол над хипергликемията. Целта е да се подсигури адекватно и точно снабдяване на клетките и тъканите с основния им хранителен материал – глюкоза, но и да се намали силно негативният ефект на високите нива на глюкозата в кръвта.

А негативният ефект на хипергликемията не бива да бъде подценяван в никакъв случай. Сред основните потърпевши от високата кръвна захар е съдовото дърво на организма с всички малки и големи кръвоносни съдове. Генерално, увреждащият ефект от високата кръвна захар се разглежда в две направления – макроваскуларни усложнения (коронарни или периферни съдови заболявания) и микроваскуларни усложнения (ретинопатия, невро- и нефропатия). Връзката на диабета с посочените съдови заболявания е открита и доказана отдавна, а все по-широкото разпространение на захарната болест в последните години изисква разработването на нови и широкообхватни методи за овладяването й, както и за първична и вторична превенция на последствията от нея.

Микроваскуларни усложнения на диабета

Диабетна ретинопатия – това е най-често срещаното последствие от ненавреме откритата и неконтролирана хипергликемия, отговорно за десетки хиляди диагностицирани случаи на слепота всяка година. Рискът от поява на слепота при диабетиците в много висока степен зависи от продължителността на периода, в който хипергликемията е била на лице, без да е диагностицирана и лекувана. Това налага нуждата от профилактични прегледи и превенция на заболяването. Високата кръвна захар уврежда стените на кръвоносните съдове, а малките и фини съдове на зрителния анализатор са особено податливи на увреждания, които неоткрити навреме, много често са необратими.

Диабетна нефропатия – това е водещата причина за развитие на животозастрашаваща бъбречна недостатъчност. Хора с диабет тип 1 или тип 2 са изправени пред сериозен риск от увреждане стените на капилярните клъбца (гломерули) в бъбреците, които филтрират кръвта за образуване на първичната урина. Увредените и изтънени стени на гломерулите предизвикват патологични изменения в пропускливостта им, формиране на микроаневризми, влошено кръвоснабдяване, натрупване на отпадни продукти и постепенно увреждане на целия бъбрек.

Диабетна невропатия – характеризира се с появата на периферни нервни дисфункции при хора с диабет.
Подобно на другите микроваскуларни усложнения на диабета, и невропатията се проявява с различна тежест, според продължителността, в която е била на лице висока кръвна захар. Точният механизъм, по който високата кръвна захар води до периферни неврални увреждания не е изяснен, но се счита, че е свързан с акумулирането на токсични продукти и оксидативния стрес, предизвикван от хипергликемията. Затова много важна е превенцията с профилактичен прием на мощни антиоксиданти. Периферната диабетна невропатия най-често се проявява с болка, парене, свръхчувствителност и поява на язви по крайниците.

Макроваскуларни усложнения на диабета

Главната патологична проява на диабета, засягаща по-големите кръвоносни съдове е атеросклерозата, която води до стесняването на просека им, вследствие натрупването по вътрешната им повърхност на липидни плаки. Счита се, че развитието на атеросклероза се подпомага от увреждане и възпаления по вътрешната повърхност (ендотел) на кръвоносните съдове в различни зони на съдовото дърво. В отговор на ендотелни възпаления оксидирани холестеролни молекули се отлагат постепенно по ендотелната съдова повърхност. Натрупването на отложените плаки стеснява кръвоносния съд, а откъсването на такива образувания и последващото им засядане и запушване на по-тънките съдове е основната причина за инфаркти и инсулти.

Превенция на съдовите усложнения на диабета

Основният механизъм, с който може да се предотврати увреждащото влияние на високата кръвна захар върху кръвоносните съдове е чрез полагането на адекватни грижи за тяхното поддържане и заздравяване. Много специалисти препоръчват с тази цел приема на Ентан. Това е изключително ефективен продукт, съчетаващ действието на гинко билоба и мощният антиоксидант проантоцианидин, осигуряващи пълна защита на кръвоносните съдове и предпазване от опасните усложнения на диабета.

диабетна ретинопатия лечение

Приложение на комбинация от Ентан/Entan® и Околут Дуо/Ocolut® Duo при пациенти с диабетна ретинопатия и полиневропатия

Д-р Красимир Кулински

общопрактикуващ лекар – гр. Пазарджик

диабетна ретинопатия

Клинично наблюдение на ефекта на Ентан/Entan® върху съдовете на преден очен сегмент при пациенти с артериална хипертония и захарен диабет

Проф. Христина Групчева

Ръководител катедра Очни болести и зрителни науки, Очна болница Варна

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: