диабет ретинопатия

Диабет тип 2 и висок риск от ретинопатия и съдова деменция

Диабет тип 2 е все по-често срещано заболяване, при което е необходимо да се изяснят рисковете от развитие на ретинопатия и съдова деменция.

Ретинопатия и съдова деменция – здравни заплахи за страдащите от диабет тип 2

Роля за появата и на двата проблема има увреждането на кръвоносните съдове, което настъпва вследствие на високите нива на глюкоза в кръвта. При висока кръвна захар се стимулират възпалителните процеси в съдовете, стените им изтъняват и се увреждат. Увреждането на фините артерии в ретината на окото предизвиква необратими зрителни нарушения, които се означават като диабетна ретинопатия.

При нарушения в структурата на мозъчните кръвоносни съдове може да се стигне до микроинсулти. Те необратимо влошават кръвоснабдяването на различни дялове на мозъка и са причина за развитие на съдова деменция. Това е състояние, проявяващо се с отслабване на мозъчните функции и различни интелектуални нарушения.

Колко често развитието на диабет провокира появата на ретинопатия и съдова деменция?

Учени от Института по публично здраве към университета в Пърт (Австралия) са стигнали до важен извод. Те са установили, че развитието на диабет повишава с минимум 60% риска от развитие на ретинопатия или съдова деменция. В частност при жените статистиката е още по-тревожна – жените с диабет страдат два пъти по-често от усложнения в сравнение с останалите жени. Тези данни ясно показват две тенденции в разпространението на ретинопатия и съдовата деменция:

  • основната част от засегнатите са диабетици
  • жените са много по-застрашени от мъжете

Диабетна ретинопатия и съдова деменция са здравни проблеми в световен мащаб

Статистиката сочи, че около 50 милиона души по-света страдат от съдова деменция. Всяка година се диагностицират поне 7 милиона нови случая.

При диабетната ретинопатия статистиката е още по-плашеща. Изчислено е, че в световен мащаб диабетиците са няколкостотин милиона, а поне една трета от тях развиват диабетна ретинопатия. Това е една от водещите причини за слепота и други сериозни проблеми със зрението. Доскоро диабет тип 2 беше известен като старчески диабет, но днес се диагностицира при все по-млади хора.

Всичко това изисква сериозно отношение към диабета и вземане на мерки за намаляване на риска от усложнения.

Първи избор на специалистите за превенция на ретинопатия и съдова деменция вследствие на диабет

Всеки страдащ от диабет е нужно да поддържа нивата на кръвната си захар в норма и да се придържа стриктно към назначената терапия. За намаляване на риска от диабетна ретинопатия и съдова деменция се препоръчва прием на Ентan/Entan®. Той съдържа мощна комбинация от антиоксиданта проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони).

С приема на Ентан се постига заздравяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението, включително в зоната на ретината и мозъка. Ентан има благотворно въздействие върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове) и широк спектър от действия при съдови нарушения. За максимален ефект се препоръчва продължителен прием по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

27

Коментари

avatar