диабет ретинопатия
Време за четене: ... минути
0
(0)

Диабет тип 2 е все по-често срещано заболяване, при което е необходимо да се изяснят рисковете от развитие на ретинопатия и съдова деменция.

Ретинопатия и съдова деменция – здравни заплахи за страдащите от диабет тип 2

Роля за появата и на двата проблема има увреждането на кръвоносните съдове, което настъпва вследствие на високите нива на глюкоза в кръвта. При висока кръвна захар се стимулират възпалителните процеси в съдовете, стените им изтъняват и се увреждат. Увреждането на фините артерии в ретината на окото предизвиква необратими зрителни нарушения, които се означават като диабетна ретинопатия.

При нарушения в структурата на мозъчните кръвоносни съдове може да се стигне до микроинсулти. Те необратимо влошават кръвоснабдяването на различни дялове на мозъка и са причина за развитие на съдова деменция. Това е състояние, проявяващо се с отслабване на мозъчните функции и различни интелектуални нарушения.

Колко често развитието на диабет провокира появата на ретинопатия и съдова деменция?

Учени от Института по публично здраве към университета в Пърт (Австралия) са стигнали до важен извод. Те са установили, че развитието на диабет повишава с минимум 60% риска от развитие на ретинопатия или съдова деменция. В частност при жените статистиката е още по-тревожна – жените с диабет страдат два пъти по-често от усложнения в сравнение с останалите жени. Тези данни ясно показват две тенденции в разпространението на ретинопатия и съдовата деменция:

  • основната част от засегнатите са диабетици
  • жените са много по-застрашени от мъжете

Диабетна ретинопатия и съдова деменция са здравни проблеми в световен мащаб

Статистиката сочи, че около 50 милиона души по-света страдат от съдова деменция. Всяка година се диагностицират поне 7 милиона нови случая.

При диабетната ретинопатия статистиката е още по-плашеща. Изчислено е, че в световен мащаб диабетиците са няколкостотин милиона, а поне една трета от тях развиват диабетна ретинопатия. Това е една от водещите причини за слепота и други сериозни проблеми със зрението. Доскоро диабет тип 2 беше известен като старчески диабет, но днес се диагностицира при все по-млади хора.

Всичко това изисква сериозно отношение към диабета и вземане на мерки за намаляване на риска от усложнения.

Първи избор на специалистите за превенция на ретинопатия и съдова деменция вследствие на диабет

Всеки страдащ от диабет е нужно да поддържа нивата на кръвната си захар в норма и да се придържа стриктно към назначената терапия. За намаляване на риска от диабетна ретинопатия и съдова деменция се препоръчва прием на Ентan/Entan®. Той съдържа мощна комбинация от антиоксиданта проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони).

С приема на Ентан се постига заздравяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението, включително в зоната на ретината и мозъка. Ентан има благотворно въздействие върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове) и широк спектър от действия при съдови нарушения. За максимален ефект се препоръчва продължителен прием по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

диабетна ретинопатия лечение

Приложение на комбинация от Ентан/Entan® и Околут Дуо/Ocolut® Duo при пациенти с диабетна ретинопатия и полиневропатия

Д-р Красимир Кулински

общопрактикуващ лекар – гр. Пазарджик

диабетна ретинопатия

Клинично наблюдение на ефекта на Ентан/Entan® върху съдовете на преден очен сегмент при пациенти с артериална хипертония и захарен диабет

Проф. Христина Групчева

Ръководител катедра Очни болести и зрителни науки, Очна болница Варна

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: