диабетна ретинопатия лечение
Време за четене: ... минути
5
(2)

Коварната диабетна ретинопатия има лечение. В настоящата статия ще узнаете в какво се състои то. Като за начало обаче, ще припомним какво представлява заболяването и кои фактори благоприятстват появата му.

Какво се крие зад термина „диабетна ретинопатия“?

Диабетна ретинопатия е заболяване на очите. То засяга най-вече страдащите от диабет, които не осъществяват стриктен контрол на кръвната захар. Голямото количество глюкоза в кръвта влияе негативно върху най-малките кръвоносни съдове на ретината. Те изтъняват, предизвиква се тромбоза и се намалява кръвоснабдяването й. Ако засегнатите не предприемат навременни мерки за лечение на диабетна ретинопатия, може да загубят зрението си.

Кои са рисковите фактори за развитие на заболяването?

Факторите, благоприятстващи появата на диабетна ретинопатия, са:

 • повишени нива на кръвна захар
 • високо кръвно налягане
 • продължително боледуване от диабет
 • триглицериди над нормата
 • хормонален дисбаланс
 • липса на профилактика

Кои са съвременните и доказани методи за лечение на диабетна ретинопатия?

Лечението на диабетна ретинопатия е насочено към спиране прогресията на заболяването. За целта се използват следните методи:

 • постоянен контрол на кръвното налягане и кръвната захар, както и на евентуални липидни нарушения
 • лазерна фотокоагулация – метод, който спира прогресията на ретинопатията и патологичното образуване на нови кръвоносни съдове (неоваскуларизация). Ползва се често при пролиферация на диабетната ретинопатия.
 • премахване на стъкловидното тяло (витректомия) – методът се прилага като хирургична мярка при реална заплаха от загуба на зрението
 • вътреочно инжектиране на медикаменти, които потискат ендотелния растежен фактор на кръвоносните съдове
 • употреба на природни продукти, които естествено подобряват кръвообращението и състоянието на ретината

Кое е ефективното и безопасно природно средство за лечение на диабетна ретинопатия?

На челна позиция сред препоръчваните от лекарите природни средства срещу диабетна ретинопатия е Ентан / Entan®. Той представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен благотворен ефект върху кръвоносните съдове. Освен на малките кръвоносни съдове балансираната формула на Ентан влияе благоприятно и на останалите съдове в организма, което е от особена важност за хората с диабет.

Ентан подобрява кръвоснабдяването на ретината, като доставя необходимите хранителни вещества и кислород. В резултат на това се предотвратява рискът от запушване на съдовете. Понижава кръвната захар и холестерола и осигурява нормално кръвообращение до всички части на тялото.

Комплексното действие и високата ефективност на Ентан го превръщат в необходимост за страдащите от диабетна ретинопатия. Може да се използва във всички стадии на развитие на заболяването.

Редица изследвания показват, че използван в посочената доза и при добър контрол на кръвната захар, Ентан води до подобрение на състоянието. Като краен резултат зрението се стабилизира и подобрява.

Ентан е напълно безопасен. Може да се използва продължително време без риск от странични ефекти и нежелани реакции. Подходящ е за вегетарианци и вегани.

За по-голямо удобство на потребителите продуктът се предлага в две опаковки – флакон с 30 растителни капсули и кутия с 3 блистера по 10 капсули.

диабетна ретинопатия лечение

Приложение на комбинация от Ентан/Entan® и Околут Дуо/Ocolut® Duo при пациенти с диабетна ретинопатия и полиневропатия

Д-р Красимир Кулински

общопрактикуващ лекар – гр. Пазарджик

диабетна ретинопатия

Клинично наблюдение на ефекта на Ентан/Entan® върху съдовете на преден очен сегмент при пациенти с артериална хипертония и захарен диабет

Проф. Христина Групчева

Ръководител катедра Очни болести и зрителни науки, Очна болница Варна

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: