диабетна ретинопатия рискови фактори
Време за четене: ... минути
5
(1)

Съществуват редица рискови фактори, които увеличават риска от развитие на диабетна ретинопатия. В настоящата статия обаче ще посочим само главните. Като за начало обаче ще обясним накратко в какво се състои заболяването и през какви стадии преминава.

Повече за диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия е очно усложнение от захарния диабет. Състои се в увреждане на ретината (най-вътрешната обвивка на окото) в резултат на недобър контрол на кръвна захар. Колкото по-дълго време не се предприемат мерки за контролиране на глюкозата в кръвта, толкова повече се повишава рискът от диабетна ретинопатия.

Ретината е сред най-чувствителните на негативно влияние части на окото. Тя се кръвоснабдява от система от миниатюрни кръвоносни съдове, които много лесно се увреждат при високи нива на глюкоза в кръвта. Вследствие на това се влошава притокът на кръв към нея, а организмът реагира чрез изграждане на нови съдове, които да заменят увредените. Те обаче също са неустойчиви и в крайна сметка влошеното кръвоснабдяване в зоната на окото води до развитие на диабетна ретинопатия.

Главни рискови фактори за развитие на диабетна ретинопатия

Освен диабет за появата на ретинопатия допринасят още някои рискови фактори:

Хипертония – един от основните рискови фактори за диабетна ретинопатия

Високото кръвно налягане също увеличава опасността от влошаване кръвотока към ретината и последващото ѝ увреждане. Именно поради това диабетиците с високо кръвно налягане са най-застрашената група от диабетна ретинопатия.

Висок холестерол

Това е най-честата причина за поява на хипертония и съответно е следващият най-застъпен рисков фактор за диабетна ретинопатия.

Бременност

През този деликатен период от живота рискът от ретинопатия се повишава значително, дори за жените, които нямат диабет.

Стадии, през които преминава диабетната ретинопатия

Заболяването преминава през следните 4 ясно различими стадия:

  • слаба непролиферативна форма – протича със слаб оток около ретиналните кръвоносни съдове
  • умерена непролиферативна форма – съдовете, кръвоснабдяващи ретината, са увредени и пропускат преминаването на по-голямо количество кръвна плазма през тях
  • тежка непролиферативна форма – ретината започва сериозно да страда от недостиг на кислород и хранителни вещества
  • пролиферативна диабетна ретинопатия – изграждат се нови и нефункционални кръвоносни съдове (пролиферация). Те обаче не могат да възстановят нормалния кръвоток към ретината, защото са крехки и с нарушена пропускливост. Налице е висок риск от загуба на зрението.

Независимо в кой от 4-те стадия е диабетната ретинопатия, мерките за подобряване на кръвообращението в зоната на ретината са задължителни.

Намаляване на ефекта от главните рискови фактори, водещи до диабетна ретинопатия, с изпитано природно средство

Дори да не сте диагностицирани с ретинопатия, наличието на диабет само по себе си е достатъчен довод да се доверите на натуралната сила на Ентан / Entan®. Благодарение на уникалния комплекс от биофлавоноиди в състава си този универсален съдов протектор оказва благотворен ефект върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). С комплексното си действие той укрепва кръвоносните съдове, подобрява ендотелната функция, премахва възпалението и значително повишава течливостта на кръвта. Така подобрява микроциркулацията в областта на ретината, намалява значително риска от диабетна ретинопатия и помага за овладяване на заболяването.

Ентан има отлична поносимост и е практически безвреден. Не крие риск за здравето дори при дълговременна употреба. Приема се до 3 капсули на ден, след хранене продължително време.

диабетна ретинопатия лечение

Приложение на комбинация от Ентан/Entan® и Околут Дуо/Ocolut® Duo при пациенти с диабетна ретинопатия и полиневропатия

Д-р Красимир Кулински

общопрактикуващ лекар – гр. Пазарджик

диабетна ретинопатия

Клинично наблюдение на ефекта на Ентан/Entan® върху съдовете на преден очен сегмент при пациенти с артериална хипертония и захарен диабет

Проф. Христина Групчева

Ръководител катедра Очни болести и зрителни науки, Очна болница Варна

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: