диабетна ретинопатия предпазване

Диабетна ретинопатия – методи за ефективно предпазване

Медицинската практика показва, че в 90% от случаите диабетиците могат да намалят опасността от развитие на коварната диабетна ретинопатия, като предприемат необходимите мерки за предпазване от нея. Какви са те ще разберете в следващите редове.

Съвети за предпазване от диабетна ретинопатия

Поддържане на нормални нива на кръвна захар за оптимално предпазване от диабетна ретинопатия

Когато количеството на глюкоза в кръвта е твърде високо, малките кръвоносни съдове в очите – капилярите, се увреждат. Ето защо поддържането на нормални стойности на кръвната захар е основен приоритет за диабетно болните. Така състоянието на пациента се облекчава и се предотвратява увреждане не само на очите, но и на редица вътрешни органи (сърце, бъбреци и др.)

Спазване на подходящ хранителен режим

Строгото придържане към здравословно ежедневно меню е от съществено важност за предпазване от диабетна ретинопатия. Диетата допринася за активиране функциите на задстомашната жлеза (панкреаса) и нормализиране на въглехидратната обмяна. Препоръчително е на трапезата на диабетиците да присъства изобилие от зеленчуци. Необходимо е консумацията на тестени произведения, млечни продукти и зърнени храни да се ограничи. Приемът на захар трябва да се преустанови.

Увеличаване на физическата активност

Включването на спорт в ежедневната рутина е мощно оръжие срещу диабетна ретинопатия. Спортните дейности подобряват контрола на глюкозата и предпазват стената на кръвоносните съдове от увреждане. Доказано благотворен ефект оказват аеробните упражнения. Добре е пациентите да ги практикуват най-малко 150 минути на седмица, за да извлекат максимални ползи от тях. Преди да започнат с тренировките обаче, диабетиците непременно трябва да се консултират с лекуващия си лекар.

Редовни очни прегледи

Посещението при офталмолог веднъж годишно е задължително за пациентите с диабет. Ранното установяване на изменения в ретината значително може да забави прогресията на заболяването. Лицата с наскоро диагностициран захарен диабет и онези, които са с фамилна обремененост, трябва да провеждат профилактични прегледи на очите на всеки 2-4 месеца.

Прием на съдово-протективни продукти

Използването на съдово-протективни средства е наложително за хората, които са изложени на висока опасност от развитие на диабетна ретинопатия. Предприемането на тази мярка се налага, защото това е най-сигурният начин за подобряване състоянието на кръвоносните съдове в окото.

Практиката показва, че универсалният съдов протектор Ентан/Entan® е разумен избор при хора с диабет. Доказано безопасен и с отлична поносимост дори при дълговременна употреба, този природен продукт доставя на организма пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди – растителни съединения, които подобряват здравето на кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула на Ентан съчетава силата на екстракт от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин. Действайки в пълен синхрон и допълвайки ефекта си, активните съставки способстват за укрепване и заздравяване на кръвоносните съдове и подобряват микроциркулацията в областта на ретината. В резултат рискът от диабетна ретинопатия значително намалява и очите са защитени.

За постигане на оптимален резултат се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

15

Коментари

avatar