диабетна ретинопатия предпазване
Време за четене: ... минути
0
(0)

Медицинската практика показва, че в 90% от случаите диабетиците могат да намалят опасността от развитие на коварната диабетна ретинопатия, като предприемат необходимите мерки за предпазване от нея. Какви са те ще разберете в следващите редове.

Съвети за предпазване от диабетна ретинопатия

Поддържане на нормални нива на кръвна захар за оптимално предпазване от диабетна ретинопатия

Когато количеството на глюкоза в кръвта е твърде високо, малките кръвоносни съдове в очите – капилярите, се увреждат. Ето защо поддържането на нормални стойности на кръвната захар е основен приоритет за диабетно болните. Така състоянието на пациента се облекчава и се предотвратява увреждане не само на очите, но и на редица вътрешни органи (сърце, бъбреци и др.)

Спазване на подходящ хранителен режим

Строгото придържане към здравословно ежедневно меню е от съществено важност за предпазване от диабетна ретинопатия. Диетата допринася за активиране функциите на задстомашната жлеза (панкреаса) и нормализиране на въглехидратната обмяна. Препоръчително е на трапезата на диабетиците да присъства изобилие от зеленчуци. Необходимо е консумацията на тестени произведения, млечни продукти и зърнени храни да се ограничи. Приемът на захар трябва да се преустанови.

Увеличаване на физическата активност

Включването на спорт в ежедневната рутина е мощно оръжие срещу диабетна ретинопатия. Спортните дейности подобряват контрола на глюкозата и предпазват стената на кръвоносните съдове от увреждане. Доказано благотворен ефект оказват аеробните упражнения. Добре е пациентите да ги практикуват най-малко 150 минути на седмица, за да извлекат максимални ползи от тях. Преди да започнат с тренировките обаче, диабетиците непременно трябва да се консултират с лекуващия си лекар.

Редовни очни прегледи

Посещението при офталмолог веднъж годишно е задължително за пациентите с диабет. Ранното установяване на изменения в ретината значително може да забави прогресията на заболяването. Лицата с наскоро диагностициран захарен диабет и онези, които са с фамилна обремененост, трябва да провеждат профилактични прегледи на очите на всеки 2-4 месеца.

Прием на съдово-протективни продукти

Използването на съдово-протективни средства е наложително за хората, които са изложени на висока опасност от развитие на диабетна ретинопатия. Предприемането на тази мярка се налага, защото това е най-сигурният начин за подобряване състоянието на кръвоносните съдове в окото.

Практиката показва, че универсалният съдов протектор Ентан / Entan® е разумен избор при хора с диабет. Доказано безопасен и с отлична поносимост дори при дълговременна употреба, този природен продукт доставя на организма пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди – растителни съединения, които подобряват здравето на кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула на Ентан съчетава силата на екстракт от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин. Действайки в пълен синхрон и допълвайки ефекта си, активните съставки способстват за укрепване и заздравяване на кръвоносните съдове и подобряват микроциркулацията в областта на ретината. В резултат рискът от диабетна ретинопатия значително намалява и очите са защитени.

За постигане на оптимален резултат се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

диабетна ретинопатия лечение

Приложение на комбинация от Ентан/Entan® и Околут Дуо/Ocolut® Duo при пациенти с диабетна ретинопатия и полиневропатия

Д-р Красимир Кулински

общопрактикуващ лекар – гр. Пазарджик

диабетна ретинопатия

Клинично наблюдение на ефекта на Ентан/Entan® върху съдовете на преден очен сегмент при пациенти с артериална хипертония и захарен диабет

Проф. Христина Групчева

Ръководител катедра Очни болести и зрителни науки, Очна болница Варна

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: