Шум в ушите

Когато слуховият анализатор регистрира звук, без да е налице източник, който да го издава, можем да говорим говорим за шум в ушите. Другото име на шум в ушите тинитус. Хората с подобен проблем описват състоянието си най-често като пищене, бучене, шум от вълни или пулсации с различна сила и честота. Общото във всички случаи е сериозното смущение и страдание, което оплакването предизвиква. Страдащите също така изпитват затруднения с общуването, съня и концентрацията.

Появата на тинитус се разглежда като следствие от дегенеративни и съдови изменения в слуховия анализатор, влошавайки кръвната циркулация. Това води до проблеми с кръвообращението в средното и вътрешното ухо.

Някои от причините за поява на шум в ушите са натрупване на кожен секрет в слуховия канал, отслабване на слуха с напредването на възрастта, прием на лекарства с ототоксични (увреждащи слуха) странични ефекти, хипертония, увреждане на структурите във вътрешното ухо, развитие на съдови промени в мозъка и др.

Независимо от причината за за появата е необходимо да се предприемат навременни мерки. Тинитус има склонността да прогресира и сериозно да застраши слуха на засегнатия.

x
До 26% намаление на ЕНТАН