Хемороиди

Появата на хемороиди се свързва с проявата на периферна съдова болест. Повече от 50% от хората имат този проблем. Засегнати са вените в долната част на правото черво (ректума) и ануса. Заболяването предизвиква физически и емоционален дискомфорт у засегнатите. Всички засегнати могат да си спестят тези неудобства, ако са добре информирани относно проблема и знаят методи за добра профилактика.

Хемороидите са т.нар. хемороидални възли, които се образуват по стените на правото черво. Представляват образувания от съединителна тъкан и мускулни влакна по стените на кръвоносните съдове на правото черво. Покрити са от лигавицата на отделителната система.

Има два основни типа хемороиди. Вътрешните хемороиди са хемороидалните възли, които се образуват по стените на ректума вътре в тялото, преди аналния канал.
Външните хемороиди са хемороидалните възли, които са разположени по външната част на аналния канал, по повърхността на ануса и околната кожа.

Основните причини за образуване на хемороидите са развитие на съдови заболявания, запек, неправилно хранене, залежаване и продължително седене, проблеми с черния дроб, бременност и др.

Основните симптоми са парене, сърбеж или болка при изхождане, следи от кръв в изпражненията или по бельото.

Едно от най-мощните оръжия за борба срещу появата на хемороиди е редовния прием на вода. Ежедневният прием на 1.5-2 л. благоприятства дейността на стомашно-чревния тракт и подпомага дефекацията.

какво причинява хемороиди

Какво причинява хемороиди – ето „виновниците“ за проблема!

В текущата статия ще дадем отговор на важния въпрос „Какво причинява хемороиди?“. Прочетете публикацията докрай, за да научите и кое е решението на упорития проблем! Какво...

0
хемороиди причина

Възможно ли е затлъстяването да е причина за хемороиди?

Напоследък все повече специалисти се обединяват около идеята, че затлъстяването е основна причина за появата на хемороиди. В следващите редове ще видим какви са аргументите...

21