Разширени вени

От разширени вени страдат около 30% от хората по света. Заболяването датира от дълбока древност – още от времената, когато нашите предци са усвоили изправения стоеж на два крака. Заболяването засяга в по-голяма степен жените. Засегнати са предимно вени, разположени в долните крайници, в близост до кожата. Те са издути, твърди на допир, тъмносини до лилави и нерядко болезнени.

Причините за поява на разширени вени (варикозни вени) са много. Основните предразполагащи към заболяването фактори са вродена слабост на съединително-тъканния слой на венозните стени, дегенеративни увреждания на колагена и еластина в тези стени или на клапите в тях, продължително стоене в изправено положение, заседнал начин на животи др.

Най-честите симптоми са подуване и оток на краката, схващания, парене, сърбеж по кожата и болка (особено около глезените).

При нелекуване на заболяването могат да настъпят усложнения като хронична венозна недостатъчност, рани (варикозни язви) по долните крайници, възпаление на вените (флебит), тромбози (образуване на съсиреци вътре във вените) и др.

венозни проблеми

Чести венозни проблеми, които се обострят през летните месеци

Хората, които са засегнати от венозни проблеми, изпитват влошаване на състоянието през топлото полугодие. Кои често срещани проблеми с вените се обострят през летните месеци...

8
разширени вени причини симптоми усложнения

Разширени вени – топ 5 причини, симптоми, усложнения и съвети

В статията ще разгледаме основните причини, симптоми и усложнения при разширени вени. Също така ще предложим съвети за облекчаване на състоянието. Човекът е единствения вид, който...

17