Разширени вени

От разширени вени страдат около 30% от хората по света. Заболяването датира от дълбока древност – още от времената, когато нашите предци са усвоили изправения стоеж на два крака. Заболяването засяга в по-голяма степен жените. Засегнати са предимно вени, разположени в долните крайници, в близост до кожата. Те са издути, твърди на допир, тъмносини до лилави и нерядко болезнени.

Причините за поява на разширени вени (варикозни вени) са много. Основните предразполагащи към заболяването фактори са вродена слабост на съединително-тъканния слой на венозните стени, дегенеративни увреждания на колагена и еластина в тези стени или на клапите в тях, продължително стоене в изправено положение, заседнал начин на животи др.

Най-честите симптоми са подуване и оток на краката, схващания, парене, сърбеж по кожата и болка (особено около глезените).

При нелекуване на заболяването могат да настъпят усложнения като хронична венозна недостатъчност, рани (варикозни язви) по долните крайници, възпаление на вените (флебит), тромбози (образуване на съсиреци вътре във вените) и др.

разширени вени бременност

Разширени вени при бременност – най-важното по темата

Разширени вени при бременност са сравнително чест проблем сред дамите, който обикновено отминава безпроблемно след раждането. Все пак подутите кръвоносни съдове, които засягат различни части...

11
хронична венозна болест

Хронична венозна болест – чест и сериозен проблем

Експерти предупреждават за високото разпространение и значителното социално-икономическо въздействие на хронична венозна болест (разширени вени на долните крайници). Заболяването: засяга 64% от жените и 37%...

10
x
До 26% намаление на ЕНТАН