Лимфедем

Лимфата е телесна течност, богата на мастни киселини, протеини и бели кръвни клетки. Тя постепенно се събира в много малки лимфни съдове, чрез които се отвежда към венозната част на кръвообращението. Цялата система от тези съдове и лимфата, преминаваща през тях, се означава като лимфна система.

Проблеми с дейността на лимфната система се наблюдават сравнително рядко. Най-често срещаният такъв проблем е т.нар. лимфедем.
Лимфедем е хронично състояние, което се характеризира със застой на лимфна течност в тъканите. Състоянието се определя и като нарушен лимфен дренаж.

Много често се появява подуване и оток на мястото, където се задържа лимфа. Отоците са локализирани основно в областта на краката и ръцете и по рядко в областта на гърдите или главата.

В зависимост от причината за поява на лимфедем, той бива вроден (първичен) и придобит (вторичен). Когато бебета се раждат с този проблем, говорим за вроден лимфедем. Някои от причините за вторичния лимфедем са инфекции на кожата, травми, туморни образувания (най-често лимфоми), изгаряния, лъчетерапия и др.

Често срещани симпроми са изменения в структурата на кожата, болки в крайниците, развитие на вторични гъбични или бактериални инфекции и др.

x
До 26% намаление на ЕНТАН