Диабетна ретинопатия

Статистиката сочи, че в световен мащаб диабетиците са няколкостотин милиона, като една трета от тях развиват диабетна ретинопатия. Заболяването е една от водещите причини за слепота и други сериозни проблеми с очите и зрението.

Днес заболяването се диагностицира при все по-млади хора. Всичко това изисква сериозно отношение към диабета и вземане на мерки за намаляване на риска от това заболяване.

Учени от Института по публично здраве към университета в Пърт (Австралия) са установили, че наличието на диабет повишава с минимум 60% риска от развитие на ретинопатия. В частност при жените статистиката е още по-тревожна – диабетичките два пъти по-често страдат от проблеми със зрението в сравнение със здравите жени.

Основна роля за появата на диабетна ретинопатия има увреждането на кръвоносните съдове. Хипертонията и високия холестерол са рискови фактори за развитие на заболяването.

диабетна ретинопатия предпазване

Диабетна ретинопатия – методи за ефективно предпазване

Медицинската практика показва, че в 90% от случаите диабетиците могат да намалят опасността от развитие на коварната диабетна ретинопатия, като предприемат необходимите мерки за предпазване...

16
x
До 26% намаление на ЕНТАН