периферна артериална болест симптоми
Време за четене: ... минути
4.4
(7)

Интересувате се от характерните симптоми на периферна артериална болест и кой е най-ефективният начин за справяне с тях? Ще отговорим на тези въпроси, но нека първо си припомним в какво се състои заболяването и какво води до него.

Накратко за периферна артериална болест

С термина „периферна артериална болест“ се означава състояние, при което се наблюдава стесняване или запушване на артериите с атеросклеротични плаки в периферните зони на тялото. Това е форма на артериална недостатъчност, която се характеризира с влошено кръвообращение основно в крайниците.

Причини за периферна артериална болест

Периферна артериална болест най-често се причинява от атеросклероза. Това е коварно заболяване, при което се наблюдават мастни отлагания по стените на артериите и намаляване на кръвния поток. Освен върху сърдечният мускул то се отразява негативно и върху кръвоносните съдове в организма. Когато плаките са локализирани в артериите, които снабдяват с кръв крайниците, се стига до периферна артериална болест.

В по-редки случаи причини за периферна артериална болест може да бъдат:

  • възпаление на кръвоносните съдове
  • травма в крайниците
  • необичайна анатомия на сухожилията или мускулите
  • излагане на радиация

Рискови фактори за периферна артериална болест

Факторите, допринасящи за появата на съдовото заболяване, са:

  • холестерол над нормата
  • наличие на захарен диабет
  • високо кръвно налягане
  • повишени нива на протеина хомоцистеин
  • затлъстяване и наднормено тегло
  • напредване на възрастта
  • тютюнопушене
  • заседнал начин на живот

Симптоми на периферна артериална болест

При много хора заболяването има леки прояви. Немалка част от засегнатите обаче изпитват болка в долните крайници по време на ходене.

Характерните симптоми на периферна артериална болест включват мускулни болки или спазми в краката или ръцете.

Обикновено те са предизвикани от движение. Отшумяват след няколко минути на покой.

Локализацията на болката зависи от местоположението на запушената или стеснена артерия. Най-често срещана е болката в областта на прасеца. Тя варира от лека до силна и значително затруднява нормалните човешки дейности като ходене и други видове физическа активност.

Правилен подход за дългосрочно овладяване на характерните симптоми на периферна артериална болест

Както стана ясно, заболяване се дължи основно на нарушение в течливостта на кръвта в периферните зони на тялото. Причината е стесняване или запушване на артериите. Като се има предвид природата на заболяването е особено подходящо да се приема продукт, който оказва благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове.

Ентан / Entan® е първото по рода си изцяло природно средство на българския пазар, което влияе положително на цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Този изключителен съдов протектор представлява пълна и рационална биофлавоноидна комбинация с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Той оказва необходимата помощ при всякакви заболявания на съдовата система включително и при периферна артериална болест.

Ентан действа най-добре, когато се приема редовно и продължително по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: