подути крака причини
Време за четене: ... минути
0
(0)

Има много причини за подути крака. В настоящата статия обаче ще обърнем внимание на най-често срещаните. Разберете кои са те и как да им противодействате в случай на нужда!

Основни причини за подути крака

Употреба на някои медикаменти

Долните крайници могат да се подуят след употребата на следните медикаменти:

  • естрогени – приемат се от жени в менопауза, на които е препоръчана хормонозаместителна терапия
  • орални средства за контрацепция
  • тестостерон
  • стероиди
  • лекарствени продукти за лечение на артериална хипертония
  • лекарства за диабет
  • антидепресанти
  • нестероидни противовъзпалителни лекарства

Бременност

Отичането на краката е сред най-честите оплаквания на жените в последните месеци от бременността. Ако долните крайници обаче рязко или прекомерно се подуват и не се успокояват след почивка, това вече е знак за усложнение. За това подсказват още:

  • повишено кръвно налягане
  • присъствие на белтък в урината в периода след 20-та гестационна седмица
  • болки в главата и корема
  • намалена честота на уриниране
  • проблеми със зрението
  • гадене и повръщане

Инфекция – една от по-малко познатите причини за подути крака

Рискът от инфекциозен процес е по-висок сред болните от диабет, диабетна невропатия и хората, страдащи от заболявания на краката. Ето защо те трябва да следят внимателно състоянието на долните крайници.

Травма на крака или глезена

Навехнатият или изкълчен глезен е сред главните причини за подути крака. В случай че човек стъпи накриво, е необходимо глезенът на засегнатия крак да се пристегне с бинт. Добре е крайникът да се вдигне нависоко, да не се натоварва и да се налага със студени компреси.

Образуване на тромб

Тромбът се нарежда сред главните причини за подути крака, тъй като съществува вероятност да окаже негативен ефект върху кръвообращението в посока от краката към сърцето. Ако кракът е подут и болезнен и се наблюдава промяна в оцветяването на кожата, е необходимо да се осъществи консултация със специалист. Универсалният съдов протектор Ентан / Entan® е прекрасно допълващо средство към предписаната терапия. Той подобрява течливостта на кръвта, като потиска слепването на тромбоцитите и еритроцитите. По този начин ефективно съдейства за предотвратяване запушването на вените и за спадане на отока. Положителният ефект на продукта се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди в състава му, които оказват мощен положителен ефект върху цялото съдово дърво.

Хронична венозна недостатъчност – още една от възможните причини за подути крака

Това заболяване възниква вследствие на нарушено кръвообращение. Характеризира се със задържане на кръвта в краката в резултат на увреждане на венозните клапи.

В тези случаи Ентан отново е подходящо решение за преодоляване на проблема, тъй като предпазва клапите от увреда. За целта повлиява венозното разширение и капилярната хипертония (повишено налягане), характерни за заболяването. За постигане на оптимални резултати се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Има отлична поносимост и е практически безвреден.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: