Шум в ушите

Шум в ушите е състояние, при което слуховият анализатор регистрира чисто субективен звук, т.е. без да е налице източник, който да го издава. Означава се с термина тинитус. Засегнатите описват регистрирания шум по различни начини. Най-често като пищене, бучене, шум от вълни или пулсации с различна сила и честота. Това, което е общо във всички случаи, е сериозното смущение и страдание, което оплакването предизвиква. Болшинството от страдащите от шум в ушите изпитват затруднения с общуването, съня и концентрацията. Това изисква сериозно внимание за преодоляване на състоянието и нормализиране начина на живот на страдащия.

Шум в ушите – причини

Появата на шум в ушите се разглежда основно като следствие от дегенеративни и съдови изменения в слуховия анализатор. Те влошават кръвната циркулация и водят до проблеми с кръвообращението в зоната на средното и вътрешното ухо. Именно заради това тинитус често се споменава като част от групата на периферните съдови заболявания.

Сред основните причини за поява на шум в ушите се посочват и банални фактори, и някои по-сериозни здравословни проблеми. Тук спадат:

  • натрупване на кожен секрет в слуховия канал (ушна кал, церумен)
  • естествено отслабване на слуха с напредването на възрастта
  • прием на лекарства с ототоксични (увреждащи слуха) странични ефекти
  • хипертония (повишено кръвно налягане). Когато това е причина за тинитус, е налице шум, чиято поява е в синхрон с пулса
  • увреждане на структурите във вътрешното ухо, основно поради влошено кръвоснабдяване
  • развитие на съдови промени в мозъка (съдова деменция)

В някои случаи не може да се установят точните причини за поява на шум в ушите. Тогава се приема, че той се дължи на повишена чувствителност на вегетативната нервна система.

Подходяща диета при тинитус

При шум в ушите е важно да се избягват продукти, които влияят негативно на кръвната циркулация. Специалистите препоръчват диети с намален прием на сол, защото тя намалява потока на кръв към периферните зони на тялото. Употребата на кофеин, алкохол и никотин също трябва да се редуцира.

Шум в ушите – лечение

Независимо от причината, довела до поява на шум в ушите, е необходимо да се предприемат адекватни мерки. Това се налага поради склонността тинитуса да прогресира до форма, която сериозно застрашава слуха на засегнатия.

Отдавна е известно благоприятното влияние на някои биофлавоноиди за подобряване циркулацията на кръвта в периферните зони на тялото. Ето защо именно подобни продукти се препоръчват за лечение и справяне с шум в ушите. Като водещ сред биофлавоноидните продукти все по-отчетливо се налага екстрактът от Гинко билоба. Доказано е, че веществата (флавон гликозиди и терпин лактони) в Гинко билоба действат благоприятно при шум в ушите, подобрявайки кръвообращението към вътрешното ухо.

Ефектът им много добре се допълва от антиоксиданта пpoaнтoциaнидин. Той е сред мaлĸoтo aнтиoĸcидaнти, ĸoитo пpeминaвaт пpeз кръвно-мозъчната бариера и в същото време пpeдпaзвaт нepвната тъĸaн. Помага за укрепване на кръвоносните съдове, пpeдпaзвa от хипертония и тромбоза и допринася за подобряване на кръвообращението.