Шум в ушите

Шум в ушите – увод

Шум в ушите е състояние, при което слуховият анализатор регистрира чисто субективен звук, т.е. без да е налице източник, който да го издава. Означава се с термина тинитус. Засегнатите описват регистрирания шум по различни начини. Най-често като пищене, бучене, шум от вълни или пулсации с различна сила и честота. Това, което е общо във всички случаи, е сериозното смущение и страдание, което оплакването предизвиква. Болшинството от страдащите от шум в ушите изпитват затруднения с общуването, съня и концентрацията. Това изисква сериозно внимание за преодоляване на състоянието и нормализиране начина на живот на страдащия.

Шум в ушите – причини

Появата на шум в ушите се разглежда основно като следствие от дегенеративни и съдови изменения в слуховия анализатор. Те влошават кръвната циркулация и водят до проблеми с кръвообращението в зоната на средното и вътрешното ухо. Именно заради това тинитус често се споменава като част от групата на периферните съдови заболявания.

Сред основните причини за поява на шум в ушите се посочват и банални фактори, и някои по-сериозни здравословни проблеми. Тук спадат:

  • натрупване на кожен секрет в слуховия канал (ушна кал, церумен)
  • естествено отслабване на слуха с напредването на възрастта
  • прием на лекарства с ототоксични (увреждащи слуха) странични ефекти
  • хипертония (повишено кръвно налягане). Когато това е причина за тинитус, е налице шум, чиято поява е в синхрон с пулса
  • увреждане на структурите във вътрешното ухо, основно поради влошено кръвоснабдяване
  • развитие на съдови промени в мозъка (съдова деменция)

В някои случаи не може да се установят точните причини за поява на шум в ушите. Тогава се приема, че той се дължи на повишена чувствителност на вегетативната нервна система.

Полезни съвети за облекчаване на шум в ушите

Независимо от причината, довела до поява на шум в ушите, е необходимо да се предприемат навременни мерки. Това се налага поради склонността тинитуса да прогресира до форма, която сериозно застрашава слуха на засегнатия.

Ограничете максимално стреса в ежедневието си
Силното нервно напрежение има негативен ефект върху силно чувствителните слухови рецептори на слуховата система.

Отпочивайте качествено и се старайте да не се преуморявате

Избягвайте приема на кафе, чай, алкохол и тютюн
Съдържащите се в тях стимулиращи вещества – кофеин, танин и никотин – превъзбуждат нервната система и обострят шума в ушите.

Ограничете солта
Злоупотребата с натриев хлорид води до задържане на вода в организма. В резултат притокът на кръв в ушите значително нараства, налягането върху слуховата сетивна система се увеличава и пищенето става нетърпимо.

Избягвайте храните с високо съдържание на наситени мазнини
Стремете се храните с високо съдържание на наситени мазнини като преработените меса, хидрогенирани масла (палмово и кокосово), твърдите сирена и пълномасленото мляко да не присъстват често в менюто. Те увеличават нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL). Високият „лош“ холестерол, пък е предпоставка за повишаване на интензивността на шума в ушите.

Спете на висока възглавница
Високата възглавница оказва благоприятен ефект върху мозъчното кръвообращение и намалява неприятния шум в ушите.

Не се излагайте на прекомерен шум
Високите децибели повишават шума в ушите. При необходимост използвайте предпазни средства за защита на слуха (антифони).

Изпробвайте алтернативни методи за лечение на шум в ушите
Резултатите от редица изследвания сочат, че акупунктурата, хипнозата и магнитната терапия се отразяват благотворно на засегнатите.

Потърсете помощ от опитен отоневролог
Освен че ще Ви запознае детайлно със същността на шума в ушите, той ще даде и адекватно решение на проблема. Обикновено средство на първи избор при лечение на тинитус у нас е Ентан/Entan®. Този изцяло природен продукт залага на пълната и рационална комбинация от екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин в състава си. Научно доказано е, че флавон гликозидите и терпин лактоните в Гинко билоба оказват благотворно действие при шум в ушите, подобрявайки кръвообращението към вътрешното ухо. Проантоцианидинът, един от най-мощните антиоксиданти, известен на човечеството, усилва техния ефект, като укрепва кръвоносните съдове и възстановява кръвотока в организма. Активните съставки се предлагат в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), подходящи за вегетарианци и вегани.