Смехът помага за подобряване на кръвообращението

“Идеята да проучим ефекта на позитивните емоции върху кръвообращението се зароди след като се доказа, че психическото напрежение и стресът водят до свиване на кръвоносните съдове и влошено оросяване на мозъка и крайниците”. Това са думите на д-р Майкъл Милър, водещ изследовател в екипа, който през август миналата година доказа, че смехът действа изключително добре за подобряване на кръвообращението.

Подобряване на кръвообращението – разковничето е в повечето положителни емоции

Отдавна е известно, че натрупаният стрес действа негативно на кръвообращението и може да провокира проблеми като синдром на Рейно, студени ръце и крака, изстиване на носа и другите периферни зони на тялото. Това му действие се обяснява с факта, че стресът води до вазоконстрикция, т.е. кара кръвоносните съдове да се свиват. Това е резултат от повишените нива на т.нар. хормон на стреса – кортизол, който свива гладката мускулатура в съдовите стени.

Едва в последните години обаче се обръща повече внимание на обратната зависимост – смехът като най-положителна емоция има противоположен на стреса ефект. Води до отпускане на гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове, стимулира притока на кръв и оросяването на мозъка и другите периферни зони на тялото (ръце, крака, уши, нос). По този начин се стига до подобряване на кръвообращението и леко повишаване на локалната телесна температура в тези зони. Това помага за справяне с оплаквания като студени крайници например, от което страдат немалък брой хора.

Как се доказа тази закономерност?

Това заключение беше направено от група френски учени, работещи върху програми за подобряване на кръвообращението. Наскоро те са провели интересен експеримент с участието на 300 мъже и жени. В продължение на няколко дни на тези хора са пускани откъси от два различни филма – единият забавна комедия, а другият – напрягаща и стресираща драма. По време на гледането на филмовите сегменти е проследено състоянието на кръвоносните съдове на пациентите. Учените отчели, че докато гледали драматичния филм, при всички участници била отчетена силна вазоконстрикция, т.е. свиване и намаляване просвета на кръвоносните им съдове. При забавното и разтоварващо произведение ефектът бил противоположен – отчетена била вазодилатация – отпускане на съдовете и подобряване на кръвообращението.

Стимулиращият ефект на смеха според учените може да се сравни с този, който носят физическите упражнения.

Позитивният ефект се обяснява с отделянето на биологично активни вещества по време на смях, които влияят на ендотела (вътрешната обвивка на съдовете) и чрез него водят до отпускане на гладката мускулатура и подобряване на кръвообращението.

Препоръката на научния екип

След тези интересни свои наблюдения френските специалисти отправят един общ призив към хората със съдови проблеми. Този призив е насочен към това хората да се опитват всячески да си създават позитивни емоции и да ги включат като част от общия си стремеж към здравословен начин на живот и по-здрави съдове.

Специалистите у нас допълват този съвет на френските си колеги с още една лесно приложима препоръка. За подобряване на кръвообращението всеки човек със съдови проблеми у нас може да разчита и на приема на природния продукт Ентан/Entan®. Уникалната биофлавоноидна комбинация в състава на Ентан, включваща проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба, осигурява укрепване на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и е идеална добавка към стремежа за повече усмивки и позитивни емоции.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
45Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

5

Коментари

avatar