Разширени вени

От разширени вени на краката са засегнати около 30% от хората по света. Счита се, че заболяването датира от дълбока древност – още от времената, когато нашите предци са усвоили изправения стоеж на два крака. Днес разширени вени се наблюдават в по-голяма степен при жените. Засягат се предимно вени, разполжени в долните крайници, в близост до кожата. Те са издути, твърди на допир, тъмносини до лилави и нерядко болезнени.

Разширени вени

Причини

Причините за поява на разширени, или варикозни, вени са много. Основните предразполагащи към заболяването фактори са:

  • вродена слабост на съединителнотъканния слой на венозните стени (слаб венозен тонус)
  • дегенеративни увреждания на колагена и еластина в тези стени или на клапите в тях
  • продължително стоене в изправено положение на тялото
  • заседнал начин на живот или продължително обездвижване на крайниците

Комбинацията от тези фактори води до застояване на кръвта във вените на краката, повишаване на налягането в тях, отпускане на стените им и постепенно разширяване на съдовете. Всичко това е свързано с поява на характерните симптоми и оплаквания при хората с разширени вени на краката.

Най-важна за елиминиране на симптомите и за предотвратяване на усложнения при разширени вени е навременната реакция. Добре е да се погрижите за съдовете си още при първи симптоми и да сте запознати с особеностите на правилната диета при разширени вени.

Симптоми и усложнения

Симптомите, които свидетелстват за разширени вени, може да се разглеждат в няколко направления.

Външни и видими изменения във вида на съдовете

Разширените вени на краката много лесно се забелязват дори с просто око. Те са тъмно сини или лилави на цвят, изпъкнали са и имат вид на силно нагънато въже. Лесно могат да се напипат по повърхността на кожата. При много пациенти се забелязват и спукани капиляри около разширените вени.

Физически оплаквания

Много често освен видими изменения в структурата на вените се появяват и физически симптоми – подуване и оток на краката, схващания, парене, сърбеж по кожата и болка (особено около глезените). Най-силно тези симптоми се усещат при продължително застояване на едно място. При раздвижване на долните крайници мускулите подпомагат изтласкването на застоялата се във вените кръв. Така симптомите отшумяват, но само временно.

Опасност от усложнения

Хората с разширени вени трябва да са наясно, че това състояние, оставено нелекувано, може да прогресира. Най-честите усложнения включват поява на:

  • хронична венозна недостатъчност
  • рани (варикозни язви) по долните крайници
  • възпаление на вените (флебит)
  • тромбози (образуване на съсиреци вътре във вените). Ако е налице и възпаление на съдовата стена, състоянието се означава като тромбофлебит