Разширени вени

4.8
(422)

Въведение към проблема

Разширени вени (варикоза) е широко разпространен проблем в световен мащаб. Счита се, че заболяването датира от дълбока древност – още от времената, когато нашите предци са усвоили изправения стоеж на 2 крака.

Днес разширени вени се наблюдават в по-голяма степен при жените. Засягат се предимно вени, разположени в долните крайници, в близост до кожата. Те са издути, твърди на допир, тъмносини до лилави и нерядко болезнени.

Причини за разширени вени

Причините за поява на разширени вени са много. Основните предразполагащи към заболяването фактори са:

  • вродена слабост на съединителнотъканния слой на венозните стени (слаб венозен тонус)
  • дегенеративни увреждания на колагена и еластина в тези стени или на клапите в тях
  • продължително стоене в изправено положение на тялото
  • заседнал начин на живот или продължително обездвижване на крайниците
  • бременност

Комбинацията от тези фактори води до застояване на кръвта във вените на краката, повишаване на налягането в тях, отпускане на стените им и постепенно разширяване на съдовете. Всичко това е свързано с поява на характерните симптоми и оплаквания при хората с разширени вени на краката.

разширени вени

Симптоми на разширени вени

Симптомите, които свидетелстват за разширени вени, може да се разглеждат в следните няколко направления:

Външни и видими изменения във вида на съдовете

Разширените вени на краката много лесно се забелязват дори с просто око. Те са тъмносини или лилави на цвят, изпъкнали са и имат вид на силно нагънато въже. Лесно могат да се напипат по повърхността на кожата. При много пациенти се забелязват и спукани капиляри около разширените вени.

Физически оплаквания

Много често освен видими изменения в структурата на вените се появяват и физически симптоми. Примери за такива са подуване и оток на краката, схващане, парене, сърбеж по кожата и болка (особено около глезените). Оплакванията се засилват при продължително застояване на едно място. При раздвижване на долните крайници мускулите подпомагат изтласкването на застоялата във вените кръв. Така симптомите отшумяват за кратко.

Опасност от усложнения

Хората с разширени вени трябва да са наясно, че оставено нелекувано, състоянието може да прогресира. Най-честите усложнения включват поява на:

  • хронична венозна недостатъчност
  • рани (варикозни язви) по долните крайници
  • възпаление на вените (флебит)
  • тромбози (образуване на съсиреци вътре във вените). Ако е налице и възпаление на съдовата стена, състоянието се означава като тромбофлебит

Най-важна за елиминиране на симптомите и за предотвратяване на усложнения при разширени вени е навременната реакция. Добре е засегнатите да се погрижат за съдовете още при поява на първите симптоми и да се придържат към специална диета.

Полезни съвети при разширени вени

Упражнения и физическа активност

Спортът е доказано средство за подобряване на кръвообращението и овладяване на болката и неудобството при варикоза. Практикуван редовно, той забавя прогресията на вече образувалите се разширени вени и намалява вероятността от поява на нови.

Намаляване на теглото

Излишните килограми предизвикват допълнително напрежение върху вените и създават предпоставка за влошаване на състоянието. Освен това ефективността на терапията е значително намалена при хора с наднормено тегло, които страдат от разширени вени. Ето защо редуцирането на тегло е една от ключовите мерки за овладяване на варикоза.

Смяна на позицията на тялото

Продължителното стоене в изправено или седнало положение е рисков фактор за появата на разширени вени. Освен това заседналият начин на живот с времето постепенно влошава състоянието на образувалите се вече варикозни вени.

Ако работата на потърпевшия е свързана с продължителен изправен стоеж, той трябва да се постарае да сяда повече и да поставя краката си нависоко през известен период от време. Работата в седнало положение, пък изисква ставане и раздвижване с цел подобряване на кръвообращението в долните крайници.

При бременност СЗО (световна здравна отганизация) препоръчва повдигане на краката, както и поставянето им във вода.

Подходящо облекло

Тесните и впити по тялото дрехи могат да затруднят кръвообращението и да влошат състоянието на страдащите от варикозни вени. Именно поради е добре те избягват носенето им. Препоръчително е да заложат на по-широки и свободни облекла. Друг „моден“ съвет, насочен специално към дамите, е да заменят високите токчета с равни платформи. Причината е, че ниските обувки натоварват по-добре мускулите на прасеца и ограничават напрежението в краката.

Прием на натурални средства срещу разширени вени

За да се облекчи дискомфортът при разширени вени, е необходимо да се подобри еластичността на кръвоносните съдове и течливостта на кръвта. Това може да се постигне с прием на подходящи средства, разработени специално за целта.

Универсалният съдов протектор Ентан/Entan® е един от най-подходящите природни продукти, с които се подобрява кръвообращението в целия организъм. Изцяло натурален, той стимулира образуването на колаген и еластин в стените на кръвоносните съдове и благоприятства кръвотока. Положителният му ефект се дължи на добре подбрания състав. Всяка растителна капсула на Ентан доставя на организма оптимално количество проантоцианидин и Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони).

Ентан се препоръчва при всякакви съдови нарушения. Редица изследвания доказват, че освен при нарушено кръвообращение в крайниците продуктът оказва особено благоприятно действие при хемороиди и лимфен оток.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето. Подходящ за вегани и вегетарианци.

С цел още по-голямо удобство на потребителите Ентан се предлага в два вида опаковки – флакон с 30 растителни капсули и кутия с 3 блистера по 10 растителни капсули.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 422

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.