Разширени вени

Разширени вени – увод

От разширени вени на краката са засегнати около 30% от хората по света. Счита се, че заболяването датира от дълбока древност – още от времената, когато нашите предци са усвоили изправения стоеж на два крака. Днес разширени вени се наблюдават в по-голяма степен при жените. Засягат се предимно вени, разположени в долните крайници, в близост до кожата. Те са издути, твърди на допир, тъмносини до лилави и нерядко болезнени.

Разширени вени – причини

Причините за поява на разширени, или варикозни, вени са много. Основните предразполагащи към заболяването фактори са:

  • вродена слабост на съединителнотъканния слой на венозните стени (слаб венозен тонус)
  • дегенеративни увреждания на колагена и еластина в тези стени или на клапите в тях
  • продължително стоене в изправено положение на тялото
  • заседнал начин на живот или продължително обездвижване на крайниците

Комбинацията от тези фактори води до застояване на кръвта във вените на краката, повишаване на налягането в тях, отпускане на стените им и постепенно разширяване на съдовете. Всичко това е свързано с поява на характерните симптоми и оплаквания при хората с разширени вени на краката.

разширени вени

Разширени вени – симптоми

Симптомите, които свидетелстват за заболяването, може да се разглеждат в няколко направления.

Външни и видими изменения във вида на съдовете

Разширените вени на краката много лесно се забелязват дори с просто око. Те са тъмно сини или лилави на цвят, изпъкнали са и имат вид на силно нагънато въже. Лесно могат да се напипат по повърхността на кожата. При много пациенти се забелязват и спукани капиляри около разширените вени.

Физически оплаквания

Много често освен видими изменения в структурата на вените се появяват и физически симптоми – подуване и оток на краката, схващания, парене, сърбеж по кожата и болка (особено около глезените). Най-силно тези симптоми се усещат при продължително застояване на едно място. При раздвижване на долните крайници мускулите подпомагат изтласкването на застоялата се във вените кръв. Така симптомите отшумяват, но само временно.

Опасност от усложнения

Хората с това заболяване трябва да са наясно, че това състояние, оставено нелекувано, може да прогресира. Най-честите усложнения включват поява на:

  • хронична венозна недостатъчност
  • рани (варикозни язви) по долните крайници
  • възпаление на вените (флебит)
  • тромбози (образуване на съсиреци вътре във вените). Ако е налице и възпаление на съдовата стена, състоянието се означава като тромбофлебит

Най-важна за елиминиране на симптомите и за предотвратяване на усложнения при разширени вени е навременната реакция. Добре е да се погрижите за съдовете си още при първи симптоми и да сте запознати с особеностите на правилната диета при разширени вени.

Полезни съвети при разширени вени

Упражнения и физическа активност

Движението е една от най-лесно приложимите мерки за подобряване на кръвообращението и овладяване на болката и неудобството от разширените вени. Редовният спорт и физическата активност намаляват вероятността от образуване на разширени вени и забавят прогресията на вече образувалите се.

Намаляване на теглото

Наднорменото тегло е един от основните врагове на разширените вени. Излишните килограми предизвикват допълнително напрежение върху вените и създават предпоставка за влошаване на състоянието. Освен това ефективността на терапията е значително намалена при хората, които са с наднормено тегло и едновременно с това страдат от разширени вени. Затова свалянето на излишното тегло е една от ключовите мерки за овладяване на варикоза.

Смяна на позицията на тялото

Продължителното стоене в изправена или седнала позиция също е рисков фактор за появата на разширени вени. Освен това заседналият начин на живот с времето постепенно влошава състоянието на образувалите се вече варикозни вени.

Ако работата е свързана със стоене в изправено положение, постарайте се да сядате и да повдигате краката си през известен период от време ако е възможно. Работата в седнало положение пък изисква ставане и раздвижване с цел подобряване на кръвообращението в долните крайници.

Подходящо облекло

Тесните и впити дрехи могат да затруднят кръвообращението и да влошат състоянието. Избягвайте носенето на впити и притискащи дрехи и бельо. Препоръчително е и ако е възможно да се избягва носенето на обувки на висок ток. Ниските обувки натоварват по-добре мускулите на прасеца и ограничават напрежението в краката.

Прием на натурални средства срещу разширени вени

За да се облекчи дискомфортът при разширени вени е необходимо да се подобри еластичността на кръвоносните съдове и течливостта на кръвта. Това може да се постигне с прием на подходящи натурални средства, които са разработени специално с тази цел.

Ентан/Entan® е един от най-подходящите природни продукти, с които се подобрява кръвообращението в целия организъм. Ентан стимулира образуването на колаген и еластин в стените на кръвоносните съдове и облекчава нормалния кръвоток. Редовният му прием се препоръчва при всякакви съдови нарушения и оказва особено благоприятен ефект при нарушено кръвообращение в крайниците, разширени вени, хемороиди и лимфен оток.

Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Коментари

avatar